Oko 400 operativaca čuvalo Tomu od Šešelja!

0
1077

Više od 400 operativaca obezbeđivalo je juče predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Hramu Svetog Save, gde je održana zajednička liturgija patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i patrijarha srpskog Irineja.

SMS liturgija: Dačić, Nikolić i Antić

SMS liturgija: Dačić, Nikolić i Antić | Foto: O. Bunić

Lider SRS-a imao plan da izazove incident, da isprovocira Nikolića, njegovi čak predlagali da ponesu jaja i da ga gađaju, saznaje “Alo!”

Toliki broj bezbednjaka u civilu svakako ne bi bio prisutan da se na liturgiji nije pojavio i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, sa ekipom radikala, spremnih da, kako saznaje „Alo!“, provociraju dojučerašnjeg stranačkog kolegu, aktuelnog srpskog predsednika.

Kakva jaja, ja radim s bananama: Voja Šešelj

Kakva jaja, ja radim s bananama: Voja Šešelj | Foto: Srpska radikalna stranka

– Šešelj je imao plan da izazove neki incident, da isprovocira Nikolića. Njegovi su čak predlagali da ponesu jaja i da ga gađaju. Ipak, i Toma je bio spremna na sva moguća iznenađenja, pa ga je obezbeđivalo čak 400 operativaca. Oni su u civilu bili raspoređeni po celom Hramu, ali i oko njega. Dakle, nije bilo nikakve šanse da Šešelj ostvari svoje namere – kaže za „Alo!“ izvor iz bezbednosnih struktura.

Bog s vama, braćo: Patrijarh Kiril sastavlja zavađene

Bog s vama, braćo: Patrijarh Kiril sastavlja zavađene | Foto: O. Bunić

Iako je Šešelj prisustvovao početku liturgije, posle 15 minuta napustio je Hram, koji je bio prepun vernika, a liturgiju su slušali i ministri Ivica Dačić, Nikola Selaković i Velimir Ilić, ali i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić.

Liturgiji  prisustvovao veliki broj vernika

Liturgiji prisustvovao veliki broj vernika | Foto: O. Bunić

Patrijarh srpski Irinej odlikovao je Ordenom Svetog Save prvog stepena patrijarha moskovskog „zbog žrtvotvorne ljubavi koju je iskazao prema srpskom narodu tokom proteklog građanskog rata u Jugoslaviji, a posebno prema Srbima na stradalnom Kosovu i Metohiji“. Uručujući svetosavski orden patrijarhu Kirilu, patrijarh Irinej rekao je da srpski narod ruskoj braći i crkvi ljubav uzvraća molitvom…

| Foto: O. Bunić

– Mi se molimo i želimo da se prekine bratobilački rat u bratskoj Ukrajini – rekao je Irinej. Patrijarh Kiril je rekao da su mnoge žestoke oluje prešle preko srpskog naroda i da je „srpski mučenički narod svakom kapi krvi učvršćivao svoju pravoslavnu veru“.

Zajednička istorija
Tomislav Nikolić otkrio je juče spomenik caru Nikolaju Drugom Romanovu i poručio da Beograd ovim dobija još jedan novi simbol starog prijateljstva, mesto na kome će se građani susretati, sastajati i podsećati na vrednosti zajedničke istorije. Osvećenja spomenika obavili su patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej, a otkrivanju su prisustvovali brojni građani, vladike, ministar Velimir Ilić, gradonačelnik Siniša Mali, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, gradski menadžer Goran Vesić…

Alo/Svetlana Vojinović