Novi krov nad glavom za 5.400 porodica

0
1088

Banjaluka – Oko 5.400 izbjegličkih i raseljenih porodica trebalo bi da u iduće četiri godine dobije novi krov nad glavom kroz realizaciju projekata koje sprovodi Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, čija vrijednost premašuje 224 miliona maraka.

Riječ je o četiri projekta čija je realizacija započela prije dvije godine, a trebalo bi da budu završeni najkasnije do 2018. godine. To su projekti koji se finansiraju kroz kredite i donacije, mimo projekata finansiranih iz redovnih budžetskih sredstava, a odnose se na rekonstrukciju stambenog fonda kao i na zatvaranje kolektivnih centara.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Nenad Đokić izjavio je da je u RS u toku obnova 173 objekta u 33 opštine i jednog na području Brčko distrikta BiH, a da su do sada završeni radovi na 84 objekta u 16 opština.

– Planirano je da svi objekti budu završeni do kraja novembra i početka decembra ove godine – rekao je Đokić.

Najvažniji projekti su, kako su naveli u Ministarstvu, rekonstrukcija stambenog fonda u okviru projekta OPEC-a, za šta je novac obezbijeđen iz kredita od 34,72 miliona KM, za koji je zeleno svjetlo dala Narodna skupština RS.

– Projekat će obuhvatiti više od 380 korisnika, od čega u RS oko 190. Ovaj projekat je operativan i u završnoj fazi – kazali su u Ministarstvu.

Važan projekat u kojem učestvuje Ministarstvo je i projekat rekonstrukcije stambenog fonda, koji finansira Saudijski razvojni fond kreditom od oko 22 miliona KM. Projektom će biti obuhvaćeno oko 900 korisnika u BiH, od čega oko 400 u RS.

– Pripremamo teren za projektovanje za obnovu više od 400 stambenih jedinica iz projekta Saudijskog razvojnog fonda, a prvi građevinski radovi po ovom projektu očekuju se u drugoj polovini 2015. godine – kazali su u Ministarstvu.

Treći važan projekat je Regionalni program stambenog zbrinjavanja, čija vrijednost prelazi 200 miliona KM, a vrijednost projekata koje sprovodi Ministarstvo iznosi skoro 152 miliona KM. Projektom će biti stambeno zbrinuto oko 5.400 porodica, od čega u RS 4.200. Riječ je o 1.200 srpskih, 1.800 hrvatskih i 1.200 bošnjačkih porodica. U Ministarstvu su istakli da nisu zadovoljni dinamikom, ali da očekuju da će prvih 20 korisnika dobiti građevinski materijal do kraja godine.

Kolektivni centri

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica uključeno je i u realizaciju projekta zatvaranja kolektivnih centara za koji je novac obezbijeđen iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope. Ukupna vrijednost projekta na nivou BiH iznosi 200 miliona KM, od čega se na projekte u RS odnosi skoro 60 miliona.

– Njegovom realizacijom na nivou BiH bi se omogućilo zatvaranje 121 kolektivnog centra, dok bi u RS bili zatvoreni svi vidovi kolektivnog alternativnog smještaja. U planu je izgradnja 610 stambenih jedinica – kazali su u Ministarstvu i dodali da je odluku o zaduženju usvojila Vlada RS u julu i da se čeka potvrda Narodne skupštine RS.

Glas Srpske