17/01/2018 19:35
NAJNOVIJE VIJESTI
Ruski patrijarh prihvatio da posjeti RS

Ruski patrijarh prihvatio da posjeti RS

Beograd – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon svečane večere u Vili Patrijaršije u Beogradu, organizovane povodom dolaska Njegove svetosti patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila u Srbiju, da mu je bila čast da bude među zvanicama i da je pozvao poglavara ruske crkve da posjeti Srpsku, što je patrijarh sa radošću prihvatio.

“U narednom periodu ćemo razmotriti konkretan datum posjete. Pokušaću zajedno sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem da radim na tom pitanju. Ne mogu da kažem ni datum ni termin, ali imam uvjerenje da će se to desiti”, rekao je Dodik Srni nakon svečane večere u Beogradu.

On je naglasio da je susret sa patrijarhom Kirilom bio prilika ne samo da ga pozove da posjeti Srpsku, već da poglavar Ruske pravosavne crkve evocira i svoje uspomene na vrijeme koje je tamo ranije proveo.

“On dobro poznaje situaciju u Republici i moram da kažem da je još ranije, u svojstvu mitropolita, dolazio u Srpsku i zna mnoge krajeve i detalje. Bila je to prilika da evocira uspomene na te česte dolaske”, kaže Dodik, koji je ovom prilikom patrijarhu Kirilu zahvalio na ordenu koji mu je ranije dodijelio.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je tokom večeri, kojoj su, pored najviših crkvenih velikodostojnika, prisustvovali i državni zvaničnici Srbije i ruske diplomatije u Srbiji, bilo riječi ne samo o odnosu crkava, već i odnosu dva naroda, odnosno države.

“Uvijek je nezaobilazan odnos između srpskog i ruskog naroda. To je i potvrda da narod koji ne izgubi vjeru, bez obzira na izazove koje ima, može da računa na bolje sutra”, istakao je Dodik.

Dodik je dodao da je tokom susreta zvanica na svečanoj večeri sa patrijarhom Kirilom osnovna poruka bila da su ruska i srpska crkva, ruski i srpski narod, a time i države, u tijesnom razumijevanju ukupne situacije i u svakoj pomoći koja je neophodna kako bi se prevazišli svi problemi koji su pred jednim i drugim narodom.

SRNA

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net