Broj nezaposlenih u Hrvatskoj u oktobru preko 306 hiljada

0
1076

ZAGREB, U Hrvatskoj je broj nezaposlenih u oktobru iznosio 306.170, što u odnosu na septembar predstavlja rast od 5,4 odsto, dok je na godišnjem nivou zabilježen pad od 11,1 odsto, pokazuju najnoviji podaci hrvatskog Državanog zavoda za statistiku.

U saopštenju Zavoda navodi se da čak 56 odsto nezaposlenih dolazi iz kateogrije starosti 20 do 45 godina, dok najveći broj nezaposlenih (61 odsto) ima završenu srednju školu, prenio je portal Biznis.hr.

Udio dugoročno nezaposlenih (duže od jedne godine) iznosi oko 50 odsto. Posmatrano prema vrstama djelatnosti, najveći broj nezaposlenih došao je iz prerađivačke industrije, građevinarstva i trgovine na veliko i na malo, koji u ukupnom broju nezaposlenih čine više od 37 odsto.

S druge strane, u oktobru je smanjen broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih 13,3 odsto u odnosu na septembar, dok se u odnosu na oktobar 2013. njihov broj povećao 6,4 odsto, čemu je doprinijeo izlazak iz evidencije nezaposlenih zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, koji je na godišnjem nivou zabilježio snažan rast (255,6 odsto).

S obzirom na slabe izglede oporavka tržišta rada i na strukturne probleme, njegov oporavak ne očekujemo ni u sljedećem srednjoročnom periodu, navode analitičari Rajfajzen banke Austrija u osvrtu na saopstenje statističkog zavoda.

Tanjug