17/12/2017 09:04
NAJNOVIJE VIJESTI
Za malverzacije u Fruktoni pet i po godina zatvora

Za malverzacije u Fruktoni pet i po godina zatvora

BANJALUKA, Vijeće Okružnog suda u Banjaluci osudilo je u petak Nedeljka Popovića, Vitomira Đukića i Slobodana Župljanina na ukupno pet godina i tri mjeseca zatvora zbog malverzacija prilikom privatizacije banjalučke fabrike sokova „Fruktona“.

Popović, bivši predsjednik Upravnog odbora i Skupštine akcionara „Fruktone“ osuđen je na dvije godine i dva mjeseca, Đukić, koji je bio pomoćnik direktora banjalučke područne jedinice Poreske uprave RS na godinu i po, a Župljanin, nekadašnji direktor preduzeća „Interinvest Krajs“ dobio je godinu i sedam mjeseci zatvora. Okružni sud je ovom presudom poništio i ugovore o kupoprodaji i ugovore o ustupanjima potraživanja iz 2008. i 2009. godine. Kada presuda postane pravosnažna, vlasnička prava u „Fruktoni“ se vraćaju na stanje prije privatizacije u kojoj je većinski vlasnik ovog preduzeća postao Popović.

Popović, Đukić i Župljanin osuđeni su jer su za 10,5 miliona maraka prodali zemljište i objekte „Fruktone“ u Beogradskoj ulici u Banjaluci iako je ono bilo pod hipotekom i sa tim novcem platili nepostojeća i nedospjela potraživanja. S obzirom na to da je nad objektima i zemljištem bila upisana hipoteka radi naplate poreskog duga „Fruktone“ u korist Poreske uprave RS, prodajom su onemogućili naplatu duga u iznosu od 4,35 miliona maraka. Za taj iznos oštećen je i budžet RS. Sporno zemljište je prodato tako što je Đukić kršeći zakonske propise potpisao brisanje hipoteke. Kupac nepokretnosti bilo je banjalučko preduzeće „Interinvest-Kreis“ čiji je direktor bio Župljanin.

Optužnicu protiv Popovića, Đukića i Župljanina podiglo je u aprilu 2013. godine Specijalno tužilaštvo RS.

Popović je postao većinski vlasnik „Fruktone“ nakon što je 2003. godine kupio 51,09 odsto državnog kapitala za 25.000 maraka. On je imovinu kupio preko svog preduzeća „Kreis Trade Industriehandel“ sa sjedištem u austrijskom gradu Inzbruku. Godinu kasnije podigao je kredit od četiri miliona KM kod Hipo Alpe Adrija banke stavljajući „Fruktonu“ pod hipoteku. U martu 2007. godine nastaju problemi zbog neredovnog vraćanja kredita Hipo banci, a „Fruktona“ 2008. godine prodaje nepokretnosti „Interinvest-Kreisu“.

Proizvodni pogoni „Fruktone“ su ugašeni jer je izgubljena licenca za punjenje „pepsija“, a poreska uprava blokirala je račun fabrike zbog neizmirenog duga koji je za to vrijeme dostigao 7,5 miliona KM. Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je u „Fruktoni“ stečajni postupak u oktobru 2010. godine i on još nije završen.

Predstavnici Udruženja malih akcionara „Fruktone“ u više su navrata isticali da je „Fruktona“ bila sposobna da radi i da je firma propala zato što je to želio Popović.

– Bio je dužan da poslije privatizacije zadrži 150 radnika i u roku od pet godina „Fruktonu“ iz naselja Borik izmjesti na novu lokaciju u Dervišima, gdje je ovo preduzeće imalo 40 dunuma zemljišta. On to nije učinio nego je 36 dunuma tog zemljišta prodao preduzeću „Brdo promet“ iz Banjaluke – rekao je ranije „Glasu“ bivši radnik i povjerilac „Fruktone“ Petar Maglov.

„Glas Srpske“ je objavio da je oko 50 dunuma gradskog zemljišta nezakonito dodijeljeno „Fruktoni“, a Popović ga je zatim prodao firmi „Brdo promet“ za samo 5,5 miliona KM na ime neisplaćenih dugova koje je „Fruktona“ imala prema tom preduzeću.

Krivična djela
Nedeljko Popović – oštećenje povjerilaca i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga
Vitomir Đukić – nesavjestan rad u službi
Slobodan Župljanin – pomaganje u oštećenju povjerilaca i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga

Glas Srpske

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net