Osmogodišnja Zara bratu Kenanu spasila život

0
1061

Težak je put do sreće, a naš je bio takav, i još teži. Sunce nas je obasjalo – nalaz pokazuje da je transplantacija koštane srži našem petogodišnjem sinu Kenanu sto posto uspjela, a naša osmogodišnja kćerka Zara, nakon što je bila donor matičnih ćelija svom bratu, potpuno je zdravo dijete.

Ogromna sreća

Napisala je ovo na svom Facebook profilu Amira Buljubašić iz Gračanice, koja se još nalazi u Turskoj, gdje se njen sinčić, kojem je u maju dijagnosticirana leukemija, uspješno oporavlja nakon transplantacije koštane srži 21. oktobra.

Ogromnu sreću i olakšanje nije mogao sakriti ni Zarin i Kenanov otac Samir, koji se iz Turske zajedno sa Zarom vratio 24. oktobra, četiri dana nakon što je operacija izvedena na klinici “Ačibadem”. Samir kaže da je dječaka teška bolest napala iznenada, bez ikakvih simptoma.

– Prvog maja Kenan je iznenada počeo povraćati. Odveli smo ga ljekaru u Tuzli, gdje mu je konstatirana leukemija. Za mene i suprugu to je bio šok, jer je dijete bilo zdravo. Uslijedili su liječenje i hemoterapije u Sarajevu, a onda smo dobili prijedlog za transplantaciju koštane srži u Turskoj – kaže otac Samir.

Troškove liječenja platio je Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, a donor je, nakon tipizacije, bila Zara.

zaru-docekala-cijela-skola

Zara (s knjigom) s drugovima iz razreda: Doček dobrodošlice

Uskoro ide kući

– Sve je proteklo mnogo bolje nego što smo se nadali. Kenan će uskoro kući, a i Zara je zdrava. Ona je prije nekoliko dana učestvovala na Svjetskom prvenstvu u akrobatskom rokenrolu u Švicarskoj – rekao je Samir Buljubašić.

Zari su po povratku iz Turske u Osnovnoj školi “Hasan Kikić”, gdje pohađa treći razred, drugovi i učiteljica priredili doček dobrodošlice.

Najveći humanist

– Draga Zaro, dobro nam se vratila. Presretni smo što se sve ovo ovako sretno završilo. Ponosni smo na tebe, ti si naš najveći humanist. Želimo da se brat Kenan što prije vrati zdrav svojoj kući – napisali su Zari školski drugovi i učiteljica Ajša Letić.

Autor: H. ČALIĆ –  http://www.avaz.ba/