18/01/2018 05:23
NAJNOVIJE VIJESTI
Optužnica za ratne zločine u Tesliću

Optužnica za ratne zločine u Tesliću

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest lica koja se terete za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Teslića.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Marjanovića /43/, Saše Gavranovića /48/, Vitomira Devića /47/, Zorana Šljuke /57/, Dragomira Kezunovića /60/ i Darija Slavuljice /41/.

U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da ih optužnica tereti da su tokom juna 1992. godine, u svojstvu pripadnika vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema optužnici, oni su u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na lokaciju na planini Borje, gdje su ih ubili.

Tužilaštvo je saopštilo da su nakon rata pronađeni i identifikovani njihovi posmrtni ostaci.

Navedeni predmet spada u predmete “kategorije dva” i on je iz Haškog tribunala proslijeđen pravosuđu BiH.

Uz optužnicu, Tužilaštvo je predložilo ispitivanje 45 svjedoka i jednog sudskog vještaka, te priložilo obiman dokazni materijal sa više od 150 dokaznih materijala i dokumenata, među kojima i dokumentaciju o ekshumaciji i identifikaciji žrtava.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: SRNA

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net