Kralj krunisan u Londonu: Novak kao prvi na svetu ulazi u 2015. godinu!

0
1099

Protiv češkog tenisera Nole je nastavio blistavu tradiciju: ostvario je 17. trijumf pored samo dva poraza, a Berdih je uspeo samo da osvoji više gemova, što je i želeo, nego u za njega bolnom finalu Pekinga koje je Đoković na dominantan način rešio u svoju korist rezultatom 6:2, 6:0.

537173_20141114reutersstefan-wermuthlondondi006912152_origh

Novak je pored još jedne fantastične partije u “O2 areni” overio prvo mesto na svetskog rang listi, sa kog će ući u 2015. godinu. Naime, uoči turnira u Londonu, razlika između njega i drugoplasiranog Rodžera Federera bila je 1.310 bodova. Kako svaki trijumf na završnom mastersu donosi 200 poena, a Nole je slavio u prva dva kola, pobedom nad Berdihom osvojio je ukupno 600 bodova, što znači da je razlika postala nedostižna.
537177_20141114apkirsty-wigglesworthlondondi006912002_origh

Nakon grupne faze Đoković ima 10.610 bodova, a Federer 9.300, pa Švajcarcu ni eventualno osvajanje turnira (400 za plasman u finale i 500 bodova za potencijalni trofej), kao i maksimalnih 225 za nastupe u finalu Dejvis kupa ne bi bilo dovoljno da prestigne prvog na svetu.

Prvi reket sveta će u borbi za finale Londona igrati protiv Japanca Keija Nišikorija, koga je nedavno savladao i u polufinalu mastersa u Parizu. Sa druge strane, Stanislasu Vavrinki treba set protiv Marina Čilića (21 čas) da kao drugi iz grupe A prođe u polufinale i ode na megdan Rodžeru Federeru, a jedino pobeda hrvatskog tenisera od 2:0 komplikuje stvari jer se pravi krug, on, Vavrinka i Berdih imali bi identičnu set razliku od 2:4, pa bi odlučivala gem-razlika.

 

PRVI SET: Nole za pet minuta do polufinala

Meč je počeo ni malo neočekivano, brejkom Đokovića i to sa nulom. Berdih je uabcio samo jedan prvi servis, Novak ga je od početka naterao na nešto duže razmene udaraca u čemu je daleko bolje, pa je Čeh dva puta poslao lopticu u mrežu, a prvi na svetu zatim prvu šansu ugrbio za 1:0.

Posle šest vezanih poena za Noleta njegov rival se pomerio sa nule i izmamio aplauze sa tribina “O2 arene”, ali ga je naš teniser još jednom naterao da razmenu okončao slanjem loptice u mrežu, te je za pet minuta od početka potvrdio brejk i poveo sa 2:0. Ujedno, i matematički je obezbedio plasman u polufinale, pošto su mu bila potrebna samo dva gema.

Bilo je moguće da se u borbi za finale sastane sa Federerom, da je eventualno izgubio, a Čilić od 21 čas bilo kojim rezultatom savlada Vavrinku, ali je takav ishod bio gotovo nemoguć, jer je prvi na svetu nastavio svoju dominaciju na terenu. Berdih je na drugi servis nije imao nijedan osvojen poen iz pet pokušaja, prvi mu takođe nije išao, pa je Novak drugim brejkom došao do 3:0.

Londonska publika mogla je da uživa u teniskim majstorijama – odličnim izlaskom na mrežu Nole je uhvatio sjajan drop-šot i prebacio ga u polje rivala za 30:0, zatim je Berdih prvi put dobio jednu dužu razmenu, ali ništa nije vredelo. Usledila je Đokovićeva bekhend paralela, pa skraćena forhend dijagonala i onda volej na mreži, pa još jedan siguran izlazak na mrežu za četvrti gem zaredom. Češki teniser je došao do prvog gema uz dve Novakove greške – ritern je izbacio u aut za 30:40, a onda i pogodio mrežu, pa je na semaforu zasijalo 4:1.

To je malo pokrenulo Berdiha i prvi put je zapretio na servis Đokovića, poveo sa 15:30, ali je Nole “ispalio” tri servis-vinera i naterao rivala da servira za opstanak u setu. U tome je uspeo i samo na kratko odložio neizbežno, jer je za 31 minuta Novak uzeo prvi set sa 6:2!

 

DRUGI SET: Novak kao prvi na svetu ulazi u 2015!

Iako je Berdih poveo sa 40:0 na svoj servis, ni to mu nije bilo dovoljno, već je Đoković napravio brejk tako što je rival pogrešio i lopticu poslao u aut posle nešto duže borbe i dva izjednačenja. Potvrdio ga je odličnim izlaskom na mrežu i volejom nakon ubitačnog forhenda, a onda i novom greškom češkog tenisera za 2:0.

 

Sve je bilo preslikano kao i u prvom setu – Nole je uzeo i treći gem zaredom, a drugi na servis rivala kome je prepustio samo poen i krupnim koracima grabio ka pobedi, polufinalu i overi prvog mesta na svetskog rang listi.

 

Od poslednja 22 poena Novaku je pripalo čak 18, pa je bez ikakvih problema poveo sa 4:0 i nastavio da oduševljava. Berdih je uspeo da se upiše i u ovom setu tako što je najpre spasao treću brejk šansu i uz aplauze londonske publike pobrinuo se da meč potraje duže od sat vremena, kao i da ne bude oboren rekord Rodžera Federera postavljen dan ranije protiv Endija Mareja.

Ipak, češki teniser je najčešće ili preslabo ili prejako udarao lopticu, a Đoković je završio meč u svom sjajnom ritmu, treći asom stigao do 5:1, a onda došao do velikog trijumfa za 70 minuta i u velikom stilu potvrdio da je vladar svetskog tenisa.

 

Izvor:BlicRS