USORAC: MOGUĆA BLOKADA SVIH CARINSKIH TERMINALA

0
1139

BANjALUKA, 13. NOVEMBRA /SRNA/ – Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je Srni da se danas očekuje blokada svih carinskih terminala na graničnim prelazima u BiH, koja će trajati do ispunjenja zahtjeva mljekara u BiH.
“Raste interesovanje proizvođača mlijeka u BiH za protestima, iako insistiramo da se ljudi ne okupljaju, jer za tim nema potrebe i sasvim su dovoljna dežurstva. Mi od protesta želimo efekat, a ne cirkus”, istakao je Usorac.

On je podsjetio da je na graničnim prelazima blokiran samo uvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka, dok će ostali proizvodi nesmetano prolaziti prema carinskom terminalu.

Mljekari su juče blokirali carinske terminale na graničnim prelazima Bijača, Gorica, Izačić, Gradiška i Orašje, jer vlasti u BiH nisu udovoljile njihovom zahtjevu za uvođenje prelevmana pri uvozu mlijeka iz EU da bi zaštitili domaću proizvodnju. Zahtjevi proizvođača mlijeka juče su prošireni i na uvođenje plavog dizela za poljoprivrednike.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH Srni je rečeno da će više informacija o eventualnoj blokadi svih carinskih terminala koje su najavili mljekari u BiH imati nešto kasnije, a o čemu će obavijestiti javnost.

SRNA