SPEKTAR Bankarske prevare: Ovako banke pretvaraju ljude u robove i vladaju svetom

0
1046

U časopisu Rolling Stone, pojavila se blokbaster priča o advokatici za hartije od vrednosti kojoj je gigant JP Morgan Chase platio 9 milijardi dolara za ćutanje.

Za lakše praćenje ovog slučaja treba napomenuti da ova banka ima više podfirmi , da se bavi komercijalnim i investicionim bankarstvom i da joj je sedište u Americi.

I naravno najvažnija napomena, ovo je najveća i najmoćnija banka na svetu pomoću koje Vladari iz senke upravljaju svetom.

Suština cele prevare u ovoj priči je da je banka odobravale kredite svesna da korisnici kredita to ne mogu da vrate, bar ne u ovom životu. Svoj uložen novac banka će vratiti i debelo zaraditi a dužnik će ostati u dugovima do kraja života. To je sistem sa kojim je ceo svet porobljen.

Obzirom na veličinu banke, radi se o milionima ovakvih slučajeva.

Elejn Flajšman je bila svedok zločinačke prevare sa hartijama od vrednosti dok je radila kao menadžer ugovora u banci. Deo njenog posla bio je da pregleda kredite koje je banka odobravala i počela je da uviđa da postoji sve više i više slučajeva gde banka odobrava kredite koje pojedinci očigledno ne mogu da isplate.

Primer: pregledala je kredit manikirke koja je tvrdila da ima godišnji prihod od 117.000 dolara; Elejn je izračunala da bi ona morala da radi 488 dana godišnje da bi došla do tolikog novca. Flajšmanova i njene kolege su označile mnoge ovakve kredite kao „neracionalni izjavljen prihod za tu profesiju“; prilikom jednog slučaja 2006., menadžeri su označili 33% zahteva za kredit pod ovom kategorijom, ali ih je direktor banke primorao da smanje stopu ispod 10%. Banka je dalje nastavila da daje „visokorizične kredite kao niskorizične“, uprkos činjenici da je takvo delo prevara.

Flajšmanova je nastavila da se žali svojim menadžerima dok nije konačno otpuštena 2008. godine. Bila je pod ugovorom poverljivosti sa bankom, ali imala je mogućnost da prijavi zločin. Zato se pouzdala u federalnu vlast, koja ima zadatak da nadgleda i kažnjava prevare poput one kojoj je Flajšmanova bila svedok.

Međutim, istraživači su iznova i iznova odbijali da se posvete ovom slučaju, bez obzira na dokaze, fokusirajući se na manje slučajeve. Flajšmanova je 2012. i 2013. radila sa Kancelarijom tužilaštva SAD u istočnom okrugu Kalifornije kako bi razotkrila zločine koje je banka počinila.

Na jesen 2013., državni tužilac Erik Holder zakazao je konferenciju za novinare kako bi najavio optužbe o prevari banke JP Morgan Chase. Flajšmanova je konačno odahnula.

Međutim, konferencija za novinare je otkazana, a šef banke, Džejmi Dimon, je navodno zvao advokata saradnika Tonija Vesta ponudivši nagodbu. Do novembra, slučaj je završen nagodbom od 9 milijardi dolara.

Uskoro je postalo jasno da su se banka i vlada nagodili kako bi se izbeglo javno suđenje i gonjenje koje bi uključivalo javno svedočenje Flajšmanove.

(Webtribune.rs)