3.000 nestalih beba u Srbiji a tužilaštvo nije pokrenulo nijedan slučaj

0
1038

Više od 3.000 krivičnih prijava u vezi nestalih beba „leži“ u fiokama tužilaštva, jer istraga ni po jednom od ovih predmeta nije pokrenuta, piše „Danas“.

Iako je država Srbija, po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, do 9. septembra ove godine trebalo da obezbedi naknade za roditelje nestalih beba i reši sporne slučajeve, to dosad nije učinjeno.

Srbija je tražila da se taj rok produži, što je Komitet ministara Saveta Evrope učinio, produživši period za tri meseca. Međutim, pitanje je da li će država ispuniti obaveze prema roditeljima do 9. decembra, s obzirom na to da još nije usvojen zakon koji reguliše tu oblast.

Sastanak premijera Aleksandra Vučića sa roditeljima nestalih beba trebalo je da bude održan u utorak, ali je odložen zbog premijerovih obaveza. Goran Filipović, koji je trebalo da prisustvuje sastanku, kaže za „Danas“ da im je ponuđeno da umesto sa Vučićem razgovaraju sa ministrima zdravlja, pravde i unutrašnjih poslova.

„Mi smo odbili tu ponudu, jer smatramo da država ne ispunjava svoje obaveze a da to, između ostalih, opstruišu i navedeni ministri. Pre svih Nebojša Stefanović, jer policija ne čini ništa u vezi sa nestalim bebama. Prethodno, dok je bio predsednik skupštinskog Odbora za prava deteta, obećavao nam je da ćemo učestvovati u radu tog odbora, prisustvovati sednicama, ali od toga nije bilo ništa“, ističe Filipović.

On dodaje da je nacrt zakona koji predviđa osnivanje nezavisne komisije za istraživanje sudbine nestale novorođenčadi, posebne mehanizme za utvrđivanje istine, kao i načine za nadoknadu, poslat premijeru pre skoro pola godine.

„U kabinetu premijera su nam rekli da nikada nisu dobili zakon, kao ni dopise koje smo mu slali. Zato zahtevamo da razgovaramo izričito sa njim, da bismo utvrdili ko opstruira slučaj“, naglašava Filipović.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, koja je sa svojim timom izradila model zakona, kaže za „Danas“ da pitanje zašto on dosad nije usvojen treba postaviti Skupštini, Vladi, a pre svega ministru pravde.

„Pretpostavljam da nije usvojen jer to nikom od njih nije bitno niti interesantno. Kada ih budu pritisli iz Saveta Evrope, onda će verovatno morati da ga usvoje. Komitet ministara SE zadužen je za izvršenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, i vlasti će morati da poštuju njihovu odluku“, kaže Rakić Vodinelić. Ona nije pravna zastupnica roditelja, ali im je izašla u susret i uradila model zakona.

„Meni je to bio izazov, i profesionalni, jer sličan zakon ne postoji u Evropi, a pre svega ljudski, jer sam želela da pomognem ovim ljudima“, naglašava Rakić Vodinelić.

Predsednik udruženja nestalih beba Srbije Vladimir Čičarević kaže da je najveći problem što tužilaštvo u našoj zemlji nije pokrenulo nijedan slučaj, niti dalo nalog za DNK analizu.

„Tužioci su uplašeni, jer je u trgovini bebama učestvovalo pola države. Podneli smo 3.000 krivičnih prijava a nijedan postupak nije pokrenut. DNK analiza zastareva nakon 10 godina. Neki roditelji su sami donosili analize, gde je poklapanje sa detetom bilo 98 odsto, a tužilaštvo to nije uzimalo u razmatranje“, ističe Čičarević.

Sumnja se da je u proteklih 40 godina u Srbiji nestalo oko 10.000 novorođenčadi.

Pronašli 74 bebe

Udruženje nestalih beba Srbije broji više od 5.000 članova, a prema rečima predsednika udruženja, dosad su, sa velikom izvesnošću, pronašli 74 bebe.

„Većina ih je u Srbiji, mada ih ima i u nekim evropskim državama i Kanadi. Do njih smo došli prateći dokumentaciju, a u nekim slučajevima smo angažovali detektive“, kaže Vladimir Čičarević.

(Danas,B92)