Čudo: Srce joj nije kucalo 45 minuta a onda je bez ičije pomoći oživela

0
1004

Lekari su bacili pogled na monitore kako bi proglasili vreme smrti za pacijentkinju čije srce nije kucalo 45 minuta i koja nije disala 3 sata.

A onda… videli su svetlucanje na ekranu. Rubi Graupera-Kasimiro je bila živa.

„Ona je spontano oživela“, rekao je Tomas Čakurda, portparol regionalne bolnice Boka Raton za ABC News. „Već smo bili pozvali porodicu i rekli im da smo učinili sve što smo mogli“.

Graupera-Kasimiro (40), otišla je u bolnicu zbog carskog reza 23. septembra. Operacija je normalno prošla i rodila se zdrava beba, ali Graupera-Kasimiro je počela da gubi dah, te su se lekari uspaničili kada je prestala da diše. Tri sata su pokušavali da je ožive, ali nisu uspeli. Nije imala puls 45 minuta, a zatim je njeno srce samo od sebe počelo ponovo da kuca.

Lekari misle da je doživela retko stanje pod nazivom embolija plodove vode, koje nastaje kada plodova voda iscuri u krvotok, uzrokujući stvaranje ugrušaka što dovodi do zastoja srca, navode u klinici Majo.

„To stanje se obično utvrdi tek nakon smrti“, rekao je Čakurda.

On ne može da pronađe reči kojima bi opisao šta se dogodilo. Čitavo osoblje bolnice smatra da je Graupera-Kasimiro čudom preživela. Iako nije imala puls 45 minuta, nije doživela nikakvo neurološko oštećenje, nije imala modrice niti posledice kompresije grudnog koša, ali ni opekotine od defibrilatora.

Nakon svega, Graupera-Kasimiro je rekla svojoj sestri da je videla njihovog pokojnog oca i da joj je on rekao da mora da se vrati, priča Čakurda.

„Pri kasnijem razgovoru sa jednim od lekara, pogledala ga je pravo u oči i rekla „Ne morate se plašiti umiranja““, priča Čakurda. „Svi su bili zapanjeni“.

Mehanizmi plodove vode nisu baš najbolje razjašnjeni, navode u klinici Majo.

„Plodova voda verovatno sadrži komponente koje uzrokuju zapaljensku reakciju i aktiviraju zgrušavanje u plućima i krvnim sudovima majke“, navodi se na veb sajtu klinike Majo.

Ti ugrušci zatim dovode do oštećenja ili čak smrti mozga.

„Procenjuje se da embolija plodove vode uzrokuje oko 10% smrti majki u razvijenim državama“, navode u klinici Majo. „Smrt može da nastane u roku od sat vremena nakon pojave simptoma“.

Ova retka komplikacija se dogodi u jednom od 15.200 porođaja u Severnoj Americi prema podacima Fondacije za emboliju plodove vode.

(Webtribune.rs)