Dodik: Sarajevski dogovor udar na RS

0
1125

Banjaluka, Sarajevo – Cilj sporazuma koji je Savez za promjene potpisao sa SDA i DF-om je da se mjesto odlučivanja o vitalnim pitanjima za srpski narod premjesti iz Banjaluke u Sarajevo i to je direktan udar na RS.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i naglasio da se iza sporazuma krije nekoliko neprihvatljivih stvari i da dokument koji su potpisali nije uopšte bezazlen.

– Nije više u pitanju da se sruši Milorad Dodik. SDA preko Saveza za promjene hoće da sruši RS – kazao je Dodik.

Neprihvatljivi principi

Dodik je istakao da je u potpisanom dokumentu predviđeno mnogo opasnih stvari, ali da očigledno u Savezu nisu svjesni udara na RS.

– Očigledno je Bakir Izetbegović vidio da Srpsku ne može oslabiti sa onima koji su pobijedili na izborima, pa su krenuli da je ruše preko ove družine koju čine Mladen Ivanić, Dragan Čavić i Mladen Bosić – kazao je Dodik.

Poručio je da je politika koju zastupa jasna i da se neće nikome dodvoravati.

– Očigledno je da SDA hoće nešto drugo, pa se opredijelila za Savez za promjene ili prije bih rekao savez za pometnje. SDA se za početak zadovoljila sa četiri ministarstva u Vladi RS koja su joj obećali Ivanić, Bosić i Čavić, a ta je družina bila spremna da im ponudi čak i pet, koliko su i tražili odmah nakon sastanka SNSD-a i HDZ-a BiH u Mostaru – naglasio je Dodik.

Konstatovao je da izbjegavanjem stranke koja je osvojila najviše glasova na izborima u RS, SDA hoće da od Srpske napravi ono što je imala Federacija, koja je cijeli mandat na isteku provela u različitim kombinatorikama i političkim blokadama.

– SDA želi da nastojanjem da se oslabi RS sprovede svoju staru namjeru da BiH postane unitarna, ali ni jedno ni drugo im neće uspjeti. Izgleda da niko ne čita Ustav RS i da nisu pročitali ni Dejtonski sporazum. Nikakve reforme iza kojih se zaklanja nova družina se ne mogu sprovesti bez onih koji su dobili povjerenje građana u RS – poručio je Dodik.

On je kazao da je sporazumom predviđeno formiranje dva nova ministarstva na nivou BiH – poljoprivrede i obrazovanja i formiranje apelacionog suda BiH.

– Neprihvatljivi su principi koji jačaju BiH, a zanemaruju ulogu entiteta – dodao je Dodik.

Naglasio je da ne može da vjeruje da su Ivanić, Čavić i Bosić mogli da prihvate takvo nešto.

– Na sve što je SNSD rekao izričito “ne” Savez za promjene je u razgovorima sa SDA rekao “da” – istakao je Dodik.

Glas Srpske