Časnu sestru osam godina silovao sveštenik

0
1277

Beč – Rimokatoličku crkvu u Austriji potresa nova afera zbog optužbi jedne časne sestre da ju je godinama silovao sveštenik.

Austrijanka Doris Vagner iznijela je to u javnost, napisavši knjigu, u kojoj iznosi da je osam godina trpjela zlostavljanje u jednom katoličkom redu u Austriji, kojem je prišla kada je imala 19 godina. Ona u toj ispovijesti tvrdi da ju je osam godina silovao jedan sveštenik, zbog čega je čak pokušala da izvrši samoubistvo.

Prije tri godine okrenula je leđa katoličkim redu i započela novi život, a danas živi u braku i izdala je knjigu u kojoj je opisala torturu koju je pretrpjela u samostanu, kao i sva zlostavljanja i silovanja.

U knjizi je navela da su joj uskraćene sve slobode, kontakt sa roditeljima i prijateljima, kao i čitanje knjiga, novina, gledanje televizije i slušanje radija. Vagnerova tvrdi da nije jedina koja je prošla kroz ove grozne torture, izolacije, ucjenjivanja i seksualna zlostavljanja.

Takođe u knjizi, pod nazivom “Ne više ja: priča jedne mlade časne sestre”, ukazuje da je zbog tortura bilo i samoubistava.

U svom djelu Vagnerova ne piše o kojem je samostanu riječ, ali je poznato da je ona pristupila redu Djelo (Das Werk).

U saopštenju Djelo izražava žaljenje što je Vagnerova na “tako negativan način doživjela godine u ovoj zajednici i da je mnoge pozitivne događaje, koje je imala, izbrisala”.

Djelo je red sa sjedištem u Bregencu, a protiv njega je optužbe iznio i jedan 35-godišnji Britanac, koji je šest godina bio u dominikanskom samostanu u Bregencu, sjedištu ovog reda.

U samostanu trenutno živi oko 100 časnih sestara i 30 časne braće, kao i sveštenika. Britanac je rekao da je došao do zaključka da je odnos prema monasima kao u jednoj sekti, da su stalno nadzirani i da ih saslušava sveštenik. Čak ga nisu pustili na djedovu sahranu, prenio je neimenovani Britanac austrijskim medijima. Katoličku crkvu već godinama i decenijama konstantno potresaju skandali o zlostavljanju djece i to od Vatikana do Afrike.

Zlostavljanja djece

Kardinal Frensis Judžin Džordž (77) na internet stranice svoje nadbiskupije u Čikagu postavio je 15.000 dokumenata o zločinima 36 sveštenika koji su zlostavljali maloljetnike.

Na ovaj potez se odlučio pred odlazak u penziju, a objavio je samo dokumenta u kojima se pedofilija dokazuje bez ikakve sumnje. Dokumenta su prikupljana od 1966. godine do danas, a riječ je o priznanjima seksualnog zlostavljanja, pismima djece-žrtava i optužbama.

11.11.2014 09:56 | Agencije