Dodik: U vlasti Srpske nema mjesta za SDA

0
1067

Banjaluka – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će u naredna dva do tri dana biti zakazana sjednica Kolegijuma, a onda i konstitutivna sjednica Narodne skupštine Srpske.

milorad-dodik4“Nakon što položim zakletvu, imam pravo da predložim mandatara i to će biti veoma brzo”, rekao je Dodik, ističući da je koalicija SNSD-DNS-SP stabilna i da nema dileme oko toga da ova koalicija ima 42 poslanička mjesta.

On je dodao da se nastavljaju i razgovori sa “nekim poslanicima koji su na drugoj strani političkog spektra”, čime će se pokazati da buduća skupštinska većina ima i više od 42 poslanika.

“Biće formirana i Vlada, treba da donesemo budžet, nastavimo razgovore oko ruskog kredita, koji treba da dobijemo u narednim mjesecima jer su i Rusi čekali razvoj situacije ovdje, a zato je važno da Srpska bude stabilna”, rekao je Dodik.

On je istakao da u koncepciji vlasti u Srpskoj nema mjesta za SDA, jer su tražili četiri ministarska mjesta, a da bi za Srpsku moglo biti dramatično ako bi im SDS dao tri mandata.

Dodik je naglasio da kada bi, hipotetički govoreći, SDS sa SDA pokušao da napravi novu vladu, ta vlada bi radila protivno interesima Srpske, a što on ne bi dozvolio.

“Ne bih dozvolio formiranje takve vlade, jer ona nije u interesu Srpske, njenih građana i srpskog naroda”, rekao je Dodik, ističući da bi se pokazalo i da ta vlada ne bi mogla da funkcioniše i da bi vrlo brzo morala da se raspusti.

On je napomenuo da je većinska volja srpskog naroda izražena kroz podršku Miloradu Dodiku, zbog čega nastavlja borbu za stabilnu i jaku Republiku Srpsku.

Dodik: Platforma Saveza za promjene, SDA i DF je slabljenje Republike Srpske

“Cilj principa koje je Savez za promjene juče u Sarajevu potpisao sa Strankom demokratske akcije i Demokratskom frontom je da se mjesto odlučivanja za srpski narod prebaci iz Banjaluke u Sarajevo”, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Iza ovih principa nalazi se objavljena platforma sa potpisima Željka Komšića i Bakira Izetbegovića kojom se uspostavljaju dva nova ministarstva na nivou BiH i Apelacioni sud BiH”, rekoa je Dodik.

“SNSD je ovakvim principima rekao žnež, jer su neprihvatljivi i njima se jača BiH i slabi Republika Srpske”, istakao je Dodik za RTRS.

Predsjednik Srpske je naglasio da će u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima zaustavitti slabljenje Republike Srpske i prenos nadležosti.

Takođe je naglasio je da je Bakir Izetbegović potpisavnjem dokumenta sa Savezom za promjene uveo u BiH u dramatičnu nestabilnost zaboravljajući da SNSD ima tri delegata u Domu naroda pomoću kojih može blokirati sve odluke štetne po Republiku Srpsku, a koje donese Predstavnički dom PS BiH.

“Sve principe koje je Savez za promjene juče u Sarajevu potpisao SNSD je odbio”, dodao je Dodik.

10.11.2014 15:03 | RTRS Srna