18/12/2017 04:17
NAJNOVIJE VIJESTI
DOBOJ: Epidemija malih boginja

DOBOJ: Epidemija malih boginja

Epidemiju malih boginja Institutu za javno zdravstvo RS prijavio je Dom zdravlja Doboj. Morbili, u narodu poznate kao male boginje, zarazno je oboljenje koje se najprije manifestuje povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem, curenjem iz nosa a nakon nekoliko dana osipom po tijelu.

Morbili su zarazna virusna bolest, koja se širi direktnim kapljičnim putem preko kapljica koje izlaze iz nosa ili ždrijela inficirane osobe (kihanjem, kašljanjem). Na području Doboja registrovano je 15 oboljelih od morbila. Epidemija je proglašena 30.09.2014 godine. Dom zdravlja Doboj raspolaže sa dovoljnim količinama vakcine protiv morbila. Najbolja mjera zaštite od malih boginja je imunizacija MRP vakcinom, koja je u obaveznom kalendaru imunizacije.

 Lica koja nisu primila vakcinu, mogu to da učine najkasnije do 19. godine.
Izvor:dobojcaffe

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net