IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 09.11.2014.

0
1013

U većem dijelu RS vozi se po suvim ili mjestimično vlažnim kolovozima, uz umjerenu frekvenciju vozila.Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina vozačima srećemo pažnju na mogućnost sitnijih odrona.
Na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi izmijenjen je režim vožnje i obavezno poštovanje privremene saobraćajne signalizacije. Vozačima se na svim putnim pravcima savjetuje oprezna vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu.

Sanacioni radovi izvode se na magistralnom putu M-5, dionica Rogolji-Mrkonjić Grad-Jezero, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na raskrsnici (mostu) Petlja. Vozila se preusmjeravaju alternativnim pravcem. dok se ne zamijene dilatacione naprave na navedenom mostu.

Na magistralnom putu M-4 Banja Luka-Čelinac, u mjestu Vrbanja, zbog izvođenja radova, saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.(Predviđeno je da radovi traju do 31.12.2014.).

U toku su radovi na izgradnji mosta u mjestu Tekućica, zbog čega će do 15.12.2014. godine biti obustavljen saobraćaj na lokalnom putu L 007 Doboj Novi 3-Petrovo (manastir).Za vrijeme trajanja obustave saobraćaj se preusmjerava na M-4 dionica Doboj (Poljice)-Stanić Rijeka.

Regionalni putevi
Saobraćaj se, zbog odrona, jednom trakom odvija na regionalnim R-454 Sikirići-Fakovići-Skelani, R-455 Tišća-Caparde i R-454-a Ljubovijski most-Drinjača. Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, saobraća se na dionicama regionalnih puteva (R-446b) Zagon-Jasik i (R-476) Ukrina –G. Vijaka. Zbog izvođenja radova obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici regionalnog puta R-477 Podgradci-Mrakovica (dionica koja od Gradiške vodi prema Kozari).

Zabrane
Na dionici reg. puta R-474 Gornja Vijaka 2-Razboj, preko mosta u mjestu Dragalovci,zabranjen je saobraćaj svim vozilima preko 5 t ukupne mase i visine veće od 3,5 m. M-18- Brod na Drini-Šćepan Polje – zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

FEDERACIJA

Povoljni uslovi za vožnju i umjeren promet vozila karakterišu ovoga saobraćajnu situaciju u F BiH. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno. Izdvajamo putne pravce: Gračanica-Doboj, Tuzla-Šićki Brod,Jajce-Banja Luka, Ljubuški-Čapljina i Čapljina-Stolac.

AKCIJE
AMS RS sprovodi akciju “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima”, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS (MUP RS). Cilj akcije je kontrola tehničke ispravnosti uređaja i pripremljenosti za vožnju u zimskim uslovima , kako bi se povećao nivo bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj, povećanjem stepena korišćenja tehnički ispravnih vozila .Ova akcija trajaće do 20. Novembra.