Čović: Dodik u stanju da formira vlast u Srpskoj

0
1028

20141109153146_272142

SARAJEVO – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da SDA i Demokratski front /DF/, koje su danas u Sarajevu razgovarale o formiranju vlasti na nivou BiH, “igraju neku igru da malo zaokrenu stvari”.

On je ocijenio da je predsjednik SNSD Milorad Dodik u stanju da formira vlast u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, onaj ko bude imao vlast u Republici Srpskoj, ko god to bio, biće partner HDZ-a BiH.

“To sam rekao i /predsjedniku PDP Mladenu/ Ivaniću i Dodiku. Dodik nam je odgovorio da on može imati vlast čak u narednih 15-ak dana u Republici Srpskoj. Sada, besmisleno bi bilo bez te vlasti praviti neku drugu vlast, jer bismo time po strani stavili dio BiH koji se zove Republika Srpska”, rekao je Čović.

On je naglasio da time ne relativizuje dogovor o partnerstvu koji ima sa SNSD, prenosi Dnevni avaz.

Komentarišući izjavu zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je poslije današnjeg sastanka SDA i DF-a rekao da se ne bi smjelo desiti da Čoviću vitalni nacionalni interes Hrvata bude Dodik, lider HDZ-a je konstatovao da u toj izjavi ima izvjesne doze provokacije, ali da on neće na to nasjedati.

“Prije svega, bitna mi je pozicija hrvatskog naroda i kako ostvariti ono što smo ljudima u kampanji obećavali. A to se ne može uraditi bez vlasti”, istakao je Čović.

On je naveo da je o pristupu da vlast treba formirati odozdo prema gore i da bude homogena po strukturi razgovarano na sastanku SDA i HDZ.

“Očito je da im je sada taktika malo drugačija. Vidjećemo šta su dogovorili”, rekao je Čović.

Ocjenjujući da je logično da vlast formiraju iste stranke po vertikali kako bi bila efikasna, on je rekao da su se sa njim o tome saglasili i Dodik i Izetbegović, kao i lider DF Željko Komšić.