Vladimir Putin dolazi u Sarajevo?

0
1128

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown ocijenio je kako stanje u BiH predstavlja opasnost po cijelu regiju te je pozvao Evropsku uniju da se što prije odlučnije angažira i spasi tu državu od propasti, dok je ruski ambasador u BiH Petr Ivancov istodobno pozvao međunarodnu zajednicu da se ne miješa i pusti bosanskohercegovačke političare da sami sređuju stanje u svojoj zemlji.

vladimir-putin-

Novi ruski ambasador u BiH Ivancov u odvojenom je pak intervjuu za “Oslobođenje” u petak iznio potpuno drugačije ocjene od Ashdownovih.

Tako je ustvrdio kako su rezultati izbora zapravo potvrdili da je Dodik i dalje “popularan” u RS-u, a da političare u BiH niko ne bi trebao učiti kako formirati vlast.

“Ja ne vidim da je BiH u raspadu”, kazao je Ivancov dodajući kako je sada na Stranci demokratske akcije (SDA), HDZ BiH i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da uspostave vlast i odluče kako će voditi zemlju.

“Ljudi u BiH su izabrali i mi taj izbor poštujemo”, kazao je ruski ambasador.

Izjavio je i kako Rusija uvažava želju BiH da postane članicom EU, no dodao je kako to ne bi trebalo činiti “pod nekim pritiskom”.

Balkan, kako je potvrdio Ivancov, za Moskvu ostaje važna odrednica vanjske politike, a najavio je i kako se razmatra mogućnost dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Sarajevo.

“Postoji mogućnost da se to dogodi iduće godine na 20. godišnjicu Daytonskog sporazuma”, kazao je Ivancov pozvavši sve zainteresirane da se zajednički osmisli obilježavanje tog događaja kojim je 1995. godine okončan rat u BiH.

[facebook][tweet][Google][pinterest]

Izvor/Oslobođenje