Zašto Narodna banka Srbije koči Pejpal

0
1080

BEOGRAD, Pejpal je poslije četiri dana obustavio prijem novca u Srbiju, a iz Srbije je moguće obavljati samo plaćanja ka inostranstvu.images (1)
Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta Srbije  ukazuje da je prethodnih dana bio moguć prijem novca, ali da je juče ta opcija Pejpala obustavljena.

Zvaničnici Pejpala su shvatili da bi korisnici ovog servisa u Srbiji kršili Zakon o deviznom poslovanju, a što je i Narodna banka u svom saopštenju i potvrdila i doneli su odluku da se obustavi prijem novca – ističe Zoran Torbica, apelujući da se što prije izmjeni Zakon o deviznom poslovanju.

Prethodnih dana, Pejpal je svim korisnicima koji su dobili uplatu, stornirao i obavio povraćaj novca pošiljaocima.

I Darko Vidić, direktor internet servisa koji se bavi dizajnom, ukazuje da trenutno nije moguće nikakvo primanje novca ni iz inostranstva.

– Najveći krivac za to, po mom mišljenju, jesu država i NBS koji imaju propise iz 16. veka i oni bi morali što pre da prilagode svoje zakone modernom dobu i modernom poslovanju – ukazuje Vidić.

U Narodnoj banci Srbije to kategorično odbijaju i kažu da informacija da Pejpal ne može da posluje u Srbiji nije tačna i da eventualne prepreke uvođenju servisa prijema novca ne mogu da se dovedu u vezu sa navodnim ograničenjima koja nameću domaći propisi.

Šta je trenutno moguće Pejpalom  u Srbiji
•    kupovina robe iz inostranstva
•    slanje novca u inostranstvo
•    u najjačim svetskim valutama (evro, franak, dolar, funta, jen…)
 
Šta nije moguće Pejpalom u Srbiji
•    prodaja usluge ili robe u inostranstvo
•    slanje novca preko Pejpala iz inostranstva u Srbiju
•    kupovina i prodaje robe između građana Srbije jer dinari nisu sredstvo plaćanja u Pejpal sistemu

Izvor/Blic