Cvijanović: Ćutanje CIK-a otvara prostor za sumnje

0
955

BANJALUKA – Međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da je poznato da je zakonski rok za objavu zvaničnih izbornih rezultata mjesec dana, ali je nedopustivo da danima javnost nema novu informaciju o preliminarnim rezultatima, ni o fazama u kojem se nalazi proces brojanja glasova.20141018175047_268662

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da od juče od 14 časova do danas u isto vrijeme Centralna izborna komisija /CIK/ BiH nije obradila nijedno novo biračko mjesto za nivoe predsjednika Republike Srpske i članove Predsjedništva BiH, Cvijanovićeva je odgovorila da ćutanje CIK-a otvara prostor za razlaičite interpretacije, ali i sumnju da se nešto dešava daleko od očiju javnosti.

Ona je ocijenila da je nenormalno da još nema podataka o izbrojanim glasovima sa redovnih biračkih mjesta, glasova u odsustvu, nepotvrđenih listića, glasova koje dostavljaju mobilni timovi, broju glasova putem DKP mreže, ni da li je uopšte počelo brojanje glasova koji su došli putem pošte iz inostranstva.

“Cijeneći interes javnosti, političkih partija i samih kandidata, CIK bi trebalo da počne da funkcioniše po principu transparentnosti. Logično bi bilo da se javnost o navedenim pitanjima obavještava nekoliko puta dnevno i da ima ažurne informacije”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila bojazan da je CIK izložen i pritiscima određenih političkih subjekata, ali i pojedinih dijelova međunarodne zajednice koji su i u samoj predizbornoj kampanji, umjesto da budu samo pasivni posmatrači, bili aktivni učesnici u procesu i javno se svrstavali na stranu opozicionih partija.

“Takođe, smatram da je apsolutno neprihvatljivo da se CIK ne oglašava na pres konferencijama, niti ažurira podatke na svojoj web stranici. Da je javnost redovno obavještavana o procesu ne bi bilo ovoliko sumnji u sam proces prebrojavanja glasova i obrade izbornih rezultata”, konstatovala je međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović.

Izvor/Srna