16/12/2017 16:08
NAJNOVIJE VIJESTI
Srpska neće prihvatiti rezoluciju američkog kongresmena

Srpska neće prihvatiti rezoluciju američkog kongresmena

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik odbacio je u sredu mogućnost da RS prihvati rezoluciju američkog kongresmena Krisa Smita kojom se traži ustavna reforma u BiH i korišćenje “bonskih ovlašćenja” visokih predstavnika.

Rezolucija neće biti obavezujuća za Republliku Srpsku
 Američki kongresmen Kris Smit predložio je da Predstavnički dom Kongresa SAD rezolucijom zatraži ustavnu reformu i da predstavnici međunarodne zajednice u BiH koriste sva ovlašćenja.

U predlogu rezolucije je ocena da je Dejtonski sporazum prevaziđen, ali ne i uloga visokog predstavnika u BiH, kao i da je uzrok stagnacije BiH protivljenje centralizaciji, odnosno jačanju institucija na nivou BiH.

Dodik je danas kazao da ta rezolucija, čak i kada bi bila usvojena, ne bi bila obavezujuća za RS.

“Taj kongresmen je direktni lobista bošnjačke strane i raspolažemo nekim informacijama o njegovoj korumpiranosti u tom pogledu. Poznato je da su njegove usluge plaćene”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci. Dodik je ocenio da se radi o “političkoj igri” kojom se pokušavaju oživeti stare ideje, koje su “propale zahvaljujući odlučnoj političkoj akciji RS proteklih godina”.

Ocenjujući da ne treba povećavati nadležnosti države BiH, već ih treba smanjivati i dovesti u okvire Ustava i Dejtonskog sporazuma, Dodik je najavio da će “RS veoma organizivano tražiti vraćanje oduzetih nadležnosti”.

Ako se u tom pogledu stvari “ne budu odvijale razumno i u okviru Ustava” ići će se na ustavnu reformu u RS tako da tom entitetu pripadnu sve nadležnosti koje Ustavom nisu date državi BiH.

Dodik je rekao da RS ne bi primenjivala eventualne nove nametnute odluke visokih predstavnika, jer ih ne bi objavila u “Službenom glasniku”, ocenivši da je visoki predstavnik u BiH “sada ikebana” koja samo prima platu od 24 hiljade evra.

01. 10. 2014. | Beta| foto: Fonet/N. Đ.

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net