UZBUNA U BOSNI: Izrael priprema nezavisnost Republike Srpske

0
1322

Sarajevski mediji su podigli temperaturu i uzbunili javnost saopštenjem da su se Milorad Dodik i izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman sastali u Beču,  a da je tokom tajnog razgovora dogovarana strategija za otcepljenje Republike Srpske od BIH. Dodatne nejasnoće unosi i hrvatska štampa koja iznosi iste sumnje mada ne navode izvore vesti.

Israels-foreign-minister-001

Početak kampanje je krenuo kada je Dodikov kabinet objavio da se susret zaista desio. U kraćem saopštenju navedeno je da su tokom sastanka istaknuti dobri odnosi Srpske i Izraela, a objavljena je i fotografija sa susreta. Agencija Srna prenela je istog dana da su sagovornici izrazili potrebu za jačom privrednom i ekonomskom saradnjom, te su istakli da između Izraela i Srpske nema otvorenih pitanja.
Da sve ne bude jednostavno potrudio se izraelski list „Haaretz“ koji je objavio da je reč o tajnom sastanku Dodika i Libermana o kojima javnost u toj zemlji ne zna mnogo. U saopštenju iz Libermanovog kabineta kratko je navedeno da je on u Beču imao „tri osetljiva sastanka“, ali list je naveo da nije jasno zašto je sastanak sa Dodikom „diplomatski osetljiv“.

Uprkos činjenici da Republika Srpska nije nezavisna država, Liberman je uložio puno napora u održavanje veza sa ovim entitetom. Ovaj nesrazmerni interes za RS nije vođen samo međunarodnim odnosima, nego takođe, a možda ponajviše, ličnim vezama – navedeno je u ovom izraelskom listu.

Hrvatski „Jutarnji list“ pod naslovom „Dodik na tajnom sastanku – čelnik RS gradi podršku za otcepljenje“, objavio je već poznate informacije o susretu Dodika i Libermana, kao i podatak da je u Izraelu pokrenuta neka vrsta službene istrage o ovom susretu.

Zauzet putovanjem u Rusiju, Milorad Dodik ovih dana nije komentarisao navode o susretu sa izraelskim šefom diplomatije. On je posle pomenutog sastanka kratko izjavio da je razgovarano o političkim i ekonomskim pitanjima i dobroj saradnji, razumevanju i međusobnoj podršci.

Naše prijateljstvo je već dokazano. Koristimo ovu priliku da se međusobno upoznamo o situaciji na Balkanu i Bliskom istoku, a pre svega o stavovima države Izraela i Republike Srpske – rekao je Dodik nakon sastanka.

Agencija Srna tada je prenela i Libermanovu izjavu da duboko ceni ulogu srpskog naroda danas i dodao da se odnosi u budućnosti mogu graditi na zdravim osnovama.

Predsednik Dodik i premijerka Željka Cvijanović ustanovili su odnose između države Izrael i Republike Srpske, a pamti se, i ceni topao i konstruktivan odnos Srpske prema Izraelu. Upravo ta konstruktivnost je povod za ove razgovore i za dalju saradnju – rekao je tada Liberman.

On je istakao da Izrael duboko ceni ulogu srpskog naroda, pogotovu u Republici Srpskoj u tako davnoj prošlosti, sapatništvu i zajedničkoj borbi protiv nacističkih zločinaca.

– To samo predstavlja temelj za dalju saradnju i to je nešto što i te kako znamo da poštujemo. Uz to bih dodao i odnos Republike Srpske prema žrtvama holokausta, kao jednog temelja za dalju saradnju na istorijskim osnovama – rekao je Liberman.

(Vesti-online.com)