Bogdanić: Dobar zdravstveni sistem

0
1040

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da Srpska ima dobar zdravstveni sistem, ali da opozicija toga nije svjesna, zbog čega već dvije godine o zdravstvu govore samo loše da bi građane naveli na pogrešan zaključak.


news-2014-Mart-Dragan_Bogdanic1_509716785

Prema njegovim riječima, kada je opozicija bila na vlasti, zdravstvo Srpske se moglo porediti samo sa Albanijom, a sada se poredi sa mnogo razvijenijim zemljama iz okruženja.

“Smanjili smo broj neosiguranog stanovništva za više od 200.000, utrostručili broj lijekova na recept, obezbijedili da citostatike imaju oboljeli od svih vrsta tumora, u bolnicama uveli više od 500 novih najsavremenijih dijagnostičkih i terapijskih procedura, do neprepoznatljivosti unaprijedili dostupnost zdravstvene zaštite i slično”, rekao je Bogdanić za “Pres Republike Srpske”.

On je naglasio da se za vrijeme poplava zdravstveni sistem pokazao kao jedan od najefikasnijih u društvu, zbog čega su spriječene epidemije i bolesti, a što je i više puta pohvalila Svjetska zdravstvena organizacija.

“Za unapređenje uslova rada u domovima zdravlja u Republici Srpskoj od 2006. godine uložili smo oko 40 miliona KM. Trenutno se radi na izgradnji novih objekata ambulanti porodične medicine i sanaciji domova zdravlja, a za ove namjene iz projekta `Јačanje zdravstvenog sektora` na raspolaganju imamo gotovo osam miliona KM”, rekao je Bogdanić.

On je dodao da će do kraja 2015. godine ukupno biti rekonstruisano i izgrađeno 127 objekata, odnosno 334 ambulante porodične medicine.

Ministar Bogdanić je dodao da će za rekonstrukciju Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka biti potrebno 43 mjeseca nakon čega će Srpska dobiti jedan od najmodernijih objekata u zdravstvu.

On je naglasio da je pokrenuto i nekoliko procedura za obezbjeđivanje dopunskih izvora finansiranja zdravstvene zaštite i to kroz akcize na duvan i alkohol, kao i iz dijela prihoda od auto – osiguranja.

Izvor/SRNA