17/12/2017 07:43
NAJNOVIJE VIJESTI
Ambasada SAD: Srpska crkva na Budaku provokacija

Ambasada SAD: Srpska crkva na Budaku provokacija

SARAJEVO – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu zabrinuta je zbog otvaranja pravoslavne crkve na Budaku, u blizini Memorijalnog centra u Potočarima.


crkva-budak

Iz Ambasade SAD, koja je i prošle godine pozivala na obustavu radova na ovom sada već sagrađenom i otvorenom objektu, za “Dnevni avaz” naglašavaju da su i razočarani što su vlasti entiteta RS propustile da u ovom slučaju pronađu rešenje, kako kažu, u duhu tolerancije.

“Naš stav nije se promenio. I dalje smo izuzetno zabrinuti zbog crkve na Budaku. Svrha izgradnje crkve u čijoj blizini nema mesta značajnije naseljenog srpskom populacijom i koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra srebreničkog genocida je provokacija i ne služi legitimnim potrebama vernika”, navode iz Kancelarije za odnose s javnošću.

Iz Ambasade, takođe, poručuju da uvažavaju svačije pravo na religiju i veru, ali naglašavaju da “potrebe i prava vernika moraju biti izbalansirana”.

“Potrebe vernika moraju da budu izbalansirane s legitimnim pravima drugih, a u ovom slučaju, s pravima onih čije porodice su sahranjene u Potočarima kako bi u miru posećivali Memorijalni centar i dostojanstveno sahranjivali svoje najmilije”, preciziraju svoj stav.

Oni smatraju da otvaranje crkve na Budaku “otvara nove rane kod Bošnjaka”, stvara nove podele i dodatne netrpeljivosti među tamošnjim stanovništvom, kao i da “nerazumne provokacije ni na koji način ne doprinose pomirenju u BiH, pa je stoga neophodan smireniji i konstruktivniji pristup ovom pitanju”.

Ambasada SAD je i razočarana što su vlasti RS, kako kažu, propustile da prepoznaju potrebu za pronalaženjem prihvatljivog rešenja koje je u duhu tolerancije, piše “Dnevni avaz”.

Tanjug

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net