U Banjaluci otvorena sinagoga, prva građevina ove vrste na Balkanu nakon ll svjetskog rata

0
1215

Nakon sedamdeset godina jevrejska zajednica u Banjaluci je dobila singogu ali i Jevrejski kulturni centar. Jevrejski kulturni centar Arie Livne je zamišljen kao mjesto gdje će Jevreji i prijatelji dijeliti sjećanja ali i sticati nova ikustva i znanja.

3ed73c7565c3eb625caa55840031fef3_XL

Centar će u svom radu, kako je najavio Arie Livne, predsjednik Jevrejskog kulturnog centra, djelovati kroz različite večernje muzičke i književne sadržaje. Livne je naglasio da otvaranje centra ima višestruk značaj, kako za jevrejski narod i njega lično, tako i za čitavu Srpsku.

– Prije tri godine počeo sam razmišljati o tome da stvorim nešto veliko što će ovjekovječiti ime moje pokojne majke, koja je ugušena u gasnim komorama Aušvica. I spaljena u krematorijumu Aušvica sa jedne strane. Sa druge starne da RS donese ugled i u zemljama bivše Jugolsavije i širom svijeta, kazao Arie Livne, predsjednik Jevrejskog kulturnog centra.

Izgradnja Jevrejskog kulturnog centra trajala je tri godine i centru pripada četvrtina zgrade. Vlada RS i grad Banjaluka izašli su Centru u susret i pomogli oko izmirenja određenih troškova.

Otvaranje jevrejskog kulturnog centra će večeras upotpuniti bogat kulturno-umjetnički program. Ovo je prva građevina ove vrste otvorena na Balkanu nakon Drugog svjetskog rata.

Novinar: Jelena Milovanović