17/12/2017 07:14
NAJNOVIJE VIJESTI
Roditelji djece iz Vrbanjaca pozvani na sud u svojstvu okrivljenih

Roditelji djece iz Vrbanjaca pozvani na sud u svojstvu okrivljenih

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši ukazali su danas da su, nakon niza pritisaka i ucjena, nastavljeni napadi na njih, a najnoviji je poziv da se jave u sud u Kotor-Varošu u svojstvu okrivljenih.

Roditelji djece iz Vrbanjaca pozvani na sud u svojstvu okrivljenih

Škola u Vrbanjcima

U pozivu, koji su stavili medijima na uvod, iz Osnovnog suda Kotor-Varoš pozivaju da se 30.oktobra “odazovu na usmeni pretres radi ispitivanja u svojstvu okrivljenog u prekršajnom postupku zbog prekršaja iz Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju“.

Roditelji u pisanom reagiranju navode da je pritisak na njih nastavljen, pozivajući ih kao okrivljene zbog traženja svojih prava, a koja su zagarantovana i Ustavom i Zakonom.

“Mi, roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca, već nekoliko godina se bezuspješno borimo za prava koja su nam zagarantovana i ustavima i zakonima i entiteta Republika Srpska i države Bosne i Hercegovine. Do sada smo bili izloženi velikim pritiscima i ucjenama od vlasti RS-a: medijski pritisci, oduzimanje dječijeg doplatka, prijetnje kaznama, prijetnje oduzimanjem djece, gubitkom školske godine, prijave policiji itd.”, navode.

Početkom nove školske godine diskriminacija koja se provodi nad njima i njihovom djecom u školi je, kažu, nastavljena, a i napadi intenzivirani, te podsjećaju da im se ne ovjeravaju zdravstvene knjižice djece jer se uvjetuju školskim potvrdama.

“Nažalost, u svojoj borbi smo bili i ostali usamljeni, potpuno prepušteni aparthejdu koji provodi vlast u RS-u. Međunarodna zajednica je ovaj period prespavala ili se uglavnom ponašala kao advokat vlasti, ali ako se vratimo nekoliko godina unazad to nas i ne treba čuditi. Čudi nas, međutim, da su bošnjačke političke partije samo nijemo posmatrale našu patnju i čuvale svoje fotelje “mukom” stečene, a uredno pravili dilove s vlastima Republike Srpske. Čudno što su nas ostavili, ali je još čudnije što na cjedilu ostavljaju i svoje ljude koji su na određenim pozicijama u RS-u i njima ne pružaju nikakvu pomoć”, stoji u reagiranju roditelja djece iz Vrbanjaca.

Na predstojećim izborima mnogi će, dodaju, željeti iskoristiti njihovu muku i promovirati sebe i svoju politiku kao onu “pravu”, počevši od srpskih stranaka “kojima u RS-u trebaju glasovi Bošnjaka da bi bili srpski članovi Predsjedništva BiH, do raznoraznih bošnjačkih kojima se odjednom otvore vidici i ugledaju BiH veću od one koju su do sada gledali, od Marijin-Dvora do Baščaršije“.

Dodaju da su “tužni, umorni, iscrpljeni, ali ponosni roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca“.

(FENA)
Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net