SIPA u velikoj akciji hapsi osobe povezane sa vehabijskim pokretom

0
1092

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva “Damask”, koja se izvodi na širem području BiH. U akciji učestvuje preko 200 policijskih službenika.


v155524

U toku su lišenja slobode, pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča) Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je iz SIPA.

U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 15 osoba i vrše se pretresi na 17 lokacija.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh.državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje preko 200 policijskih službenika. Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv kriminala u BiH, a borba protiv terorizma jedan je od prioriteta. Više detalja o akciji biće saopšteno tokom dana, stoji u saopštenju SIPA.

Izvor: Nezavisne novine