Norveška ima najviše električnih automobila po stanovniku

0
1121

Norveška, inače jedna od retkih evropskih zemalja bogatih naftom, stvorila je sebi problem kada je pokušala da “pogura” ekspanziju električnih automobila. Naime, na norveške gradonačelnike i republičke vlasti javnost sve češće vrši pritisak da ukinu povlastice za vozače koji praktikuju ovu “zelenu naviku”, tj da počnu u potpunosti da oporezuju prodaju ovih automobila, dok sa druge strane vozači električnih automobila traže da im se obezbede parking mesta na kojima bi mogli besplatno da pune baterije.

električni automobili

Norveška je naime ukinula PDV na električne automobile zbog redukcije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Ovo je očigledno bio dobar podsticaj – danas se na norveškim putevima nalazi 32.000 električnih automobila, što je najveći procenat na svetu ako se uzme u obzir da populacija ove zemlje nije mnogo brojna, obuhvata 5,1 miliona stanovnika.

Ostali vozači, posebno javnog prevoza, žale se da električni automobili usporavaju saobraćaj, ali to im neće mnogo pomoći jer čini se da vlasti ne reaguju mnogo na ove pritužbe.

I tržište, takođe, pokazuje da potražnja za električnim automobilima ne pada – na početku godine su se među najprodavanijim automobilima našli Nissanov Leaf i američki Tesla S, da bi u martu Tesla postao najprodavaniji auto u istoriji. Ako se prodaja električnih automobila nastavi ovim tempom, do početka 2015. bi u Norveškoj moglo da ih bude 50.000, što je zapravo bio plan za 2017. godinu.
Izvor: Biznis Insajder