Nova Aston Martin Lagonda skrojena je po ukusu Bliskog istoka

0
1134

Aston-Martin-Lagonda-830x470Ime Lagonda većina nas na prvu povezuje s onom neobično niskom i dugačkom limuzinom iz 70-ih godina, očito osmišljenom u danu kada su svi dizajneri na posao ponijeli samo ravnalo. Zaboravljamo kako ono seže do samog početka 20. stoljeća, kada ga je nosio britanski proizvođač luksuznih automobila kupljen 1947. godine od strane Aston Martina. Njegova je težnja već neko vrijeme dovesti Lagondu u novo stoljeće, a prvi pokušaj iz 2009. godine kada ga je stavio na iznimno ružan konceptni SUV ostao je samo to – pokušaj. Terenac se našao na meti kritika i pao u zaborav, a odluka je pala na prokušanu formulu u obliku luksuzne limuzine.

Nova je Lagonda bazirana na Rapideu, s kojim dijeli 5,9-litreni V12 motor snage 550 KS i okretnog momenta od 620 Nm. Ali za razliku od Rapidea, kojeg može naručiti svatko s dovoljno sredstava, Lagonda je namijenjena isključivo tržištima Bliskog istoka i to kupcima koji dobiju pozivnicu. Drugim riječima, Lagonda bira vas, a ne vi nju. Specijalni Q odjel ručno će proizvoditi automobil u istoj građevini u Gaydonu gdje je nastajao hiperautomobil ograničene serije One-77.

Prvi proizvedeni primjerak ovih je dana poslan u Sultanat Oman na testiranje. Iz fotografija koje nisu prevelike kvalitete vidimo kako je nova Lagonda prilično zanimljiva mješavina stare Lagonde, aktualnih Aston Martina i nekih novih i svježih elemenata koji možda prikazuju budući smjer svih modela britanske tvrtke. A možda i ne, s obzirom na to da je Lagonda definirana kao zasebna marka bez Aston Martinovih oznaka na automobilu.

http://auto.geek.hr/