John Travolta o svom bosanskom iskustvu: Kada sam se vratio iz Bosne osjećao sam se prosvijetljeno

0
1056

Popularni glumac John Travolta u intervjuu za Huffington Post govorio je o tome zbog čega je pristao da učestvuje u filmu “Sezona ubijanja” (Killing Season), gdje je glumio pripadnika paravojne formacije Škorpioni i kako se u BiH pripremao za ulogu.

john-travolta-o-svom-bosanskom-iskustvu-kada-sam-se-vratio-iz-bosne-osjecao-sam-se-prosvijetljeno_1408091708

Travolta je Bosnu i Hercegovinu posjetio tokom 2011. godine. Pripremao se za ulogu srpskog vojnika koji je dio igre “mačke i miša” sa američkim veteranom – njega je glumio slavni Robert de Niro. Travolta je u BiH doputovao o svom trošku kako bi saznao i razumio šta se dešavalo na ovim prostorima u periodu 1992-1995.

“Uradio sam veliko istraživanje, veće nego i za jedan drugi film. Bio sam u BiH i Hrvatskoj i razgovarao sa Srbima, Hrvatima i Bosancima kako bih saznao njihova razmišljanja. Tada sam shvatio da oni svi krive jedni druge za rat koji su izazvali neki drugi ljudi “sa strane”. Kada sam se vratio iz Bosne osjećao sam se prosvijetljeno i osjetio sam potrebu da ostanem objektivan i da ne stanem na nečiju stranu. Želio sam da imam nepolitički stav i kažem ‘Vidite, to su činjenice koje sam saznao'”, rekao je Travolta.

Dragi prijatelji, Srbin i Bosanac, pomogli su mu da razumije religijske, političke i etničke koncepte ovih karaktera.

“Imao sam mnogo dubokoumnih diskusija s njima i čitao sam im scenario nekoliko puta. Diskutovao sam s njima o tačkama s kojima se slažu i s kojima ne. Osjetio sam da postoji mogućnost da razumijem taj lik. Mislim da su i moj i de Nirov karakter žrtve određenih okolnosti koje su nas dovele do takvog ponašanja”, rekao je Travolta i dodao da u ovom filmu on i De Niro predstavljaju “ono najgore u ratu”.

“Mislim na zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Obojica su krivi za ratne zločine”, naglasio je Travolta.

Istakao je da je snimanje filma s de Nirom bilo izuzetno poučno i zabavno.

John Travoilta je glumio srpskog vojnika Emila Kovača, pripadnika Škorpiona, dok je de Niro glumio američkog veterana i bivšeg NATO operativca Benjamina Forda.

Premijera filma “The Killing Season” bila je u julu 2013. godine, a dobio je izuzetno negativne kritike – na portalu Roten Tomatoes nevjerovatnih 10%. Ni uspjeh na blagajnama nije bio ništa bolji – manje od 40.000$ (po podacima sajta Box Office Mojo). DVD-u i BluRay izdanje filma u Evropi izlazi 18. augusta.

Izvor: B92