Umro mladić kojem su drugovi donirali kožu

0
1147

Stefan Minić (25) iz Kragujevca, za koga su trojica drugova iz detinjstva dali kožu da bi mu spasili život, umro je na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu od posledica teških opekotina. Juče je trebalo da bude otpušten iz bolnice. Umesto radosti zbog povratka kući posle više od mesec dana lečenja, Stefan je juče sahranjen na lokalnom groblju u Malim Pčelicama.

Stefan i Stanko Minić Foto: ALO!

Porodica kaže da im je saopšteno da je najverovatnije umro od sepse, ali tačan uzrok smrti biće poznat kada do javnog tužioca stignu nalazi obdukcije.
– Nije nam jasno šta se dogodilo! Bio je dobro sve do prošlog vikenda. Oporavljao se, lice mu je bilo skoro zalečeno, na stopalima mu je bila presađena veštačka koža koja je dopremljena iz Amerike… U subotu je dobio temperaturu i u utorak je umro. Na papirima koje smo dobili piše da je u pitanju sepsa. Sačekaćemo nalaz obdukcije. Onda će nam možda biti jasnije zbog čega smo izgubili Stefana – ispričao je za „Alo!“ Stefanov stariji brat Stanko Minić.

Stefan i Stanko Minić Foto: ALO!

Brat preminulog mladića: Stanko Minić

Stefanu je u požaru izgorelo oko 40 odsto kože, zbog čega su bili potrebni donori, jer je bio u životnoj opasnosti. Kožu su mu dali Nikola Petrović, Miloš Đukić i Nikola Barjaktarović, njegovi drugovi iz detinjstva i prijatelji iz naselja. Bez razmišljanja su otputovali u Beograd i vrlo brzo se našli u operacionoj sali, gde su im sa butina skidane trake kože koje su Stefanu pomogle da prebrodi najkritičnije trenutke.
Njih trojica su juče bili u suzama, a podršku koju su nesebično davali Stefanu i njegovoj porodici juče je zamenio muk. Heroji koji su pokazali i dokazali da prijateljstvo nije samo reč juče nisu mogli da pričaju od tuge. Brat Stanko kaže da je juče, baš na dan kada je sahranjen, trebalo da bude otpušten iz bolnice.

Stefan i Stanko Minić Foto: ALO!

Drugovi – heroji koji su donirali kožu da pomognu prijatelju  Foto: ALO!

– Umesto živog, vratili smo ga kući, ali u kovčegu! – jedva od tuge prevalio je preko usana.
Stefan je stradao 6. jula u porodičnoj kući kada je izbio plamen iz plinske boce. Hteo je da skuva kafu, a plamen je zahvatio njegovo telo. I pored teških opekotina uspeo je da izađe napolje i dozove pomoć. Stefan je posle završenog fakulteta za gastronomiju radio kao profesionalni kuvar u hotelu „Kragujevac“.
Alo.rs