Naučnici pronašli način da “prevare” smrt

0
965

Radikalna procedura koja podrazumeva zamenu krvi pacijenta sa hladnom slanom vodom moga bi da povrati ljude koji su na ivici smrti, tvrdi Dejvid Robson.


380035_smrt-les--foto-ap-g-a_f

“Kad bi temperatura vašeg tela bila 10 stepeni Celzijusovih i kad ne biste imali moždane aktivnosti i otkucaje srca, svi bi se složili da ste mrtvi, ali ja bih mogao da vas vratim u život”, kaže Piter Ri sa univerziteta iz Arizone.

 Da Ri nije previše optimističan potvrđuje i njegov kolega sa Meriland Univerziteta, Samjuel Tišeran. On je rekao da su eksperimenti do sada vršeni samo na životinjama i da su pokazali da je moguće telo držati u “suspendovanom stanju“ nekoliko sati.

 Ceo postupak podrazumeva pražnjenje krvi iz tela i spuštanje telesne temperature na 20 stepeni Celzijusovih ispod normalne. Zatim se krv ponovo “upumpava“, a telo postepeno zagreva. Kada telesna temperatura dostigne 30 stepeni srce odjednom zakuca.

 “Zapanjujuće je da se životinje “posle smrti“ samo jedan dan osećaju ošamućeno, a već sledeći dan potpuno normalno”, kaže Tišeran.

Tišeran je uzburkao javnost ove godine kada je rekao da je spreman za eksperimentisanje na čoveku. Prvi pacijent bi trebalo da bude slučajna žrtva vatrenog obračuna ili saobraćajne nesreće sa teškim povredama koje bi prouzrokovale gubitak dosta krvi i prestanak rada srca, što bi značilo da je ovaj metod poslednja nada za pacijenta, ili kako je New York Time napisao: “Ubijanje pacijenta da bi mu spasili život“.

 Tišerman kaže da se sada smrt pacijenta mora posmatrati drugačije i da je granica kada lekar ustanovi smrt pomerena.

 On napominje da je borba da se ponovo pokrene srce samo polovina dobijene bitke za doktora. Veoma je bitno voditi računa i o nivou kiseonika koji predstavlja najveći problem. Svaki sekund dok je telo u “beživotnom stanju“ ćelije ne dobijaju kiseonik i umiru. Da bi se usporio ovaj proces neophodno je rashlađivati telo.

 Ostali doktori su optimistični prema istraživanjima Ria i Tišmana. Oni su dve decenije skupljali dokaze o bezbednosti njihove metode. Uglavnom su eksperimentisali na svinjama i ustanovili da ukoliko se tela ohlade dovoljno brzo i “ubrizga“ im se nazad njihova krv, gotovo 90 odsto životinja se vrati iz mrtvih bez ikakvih posledica.

 “Najuzbudljiviji momenat je kada srce ponovo zakuca”, Kaže doktor Ri.

VestiOnline/blic.rs