Dodik: Dezintegracija BiH jedina solucija ako nema dogovora o njenom funkcionisanju

0
1086

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je danas da je Bosna i Hercegovina neefikasna država, koja onemogućava ekonomski razvoj RS-a.


preuzmi

– BiH nam ne daje nikakvo opravdanje da ostanemo. BiH je neefikasna i spriječava naš ekonomski razvoj i politički stav – kazao je Dodik nakon sastanka sa svim kandidatima njegove stranke na oktobarskim izborima, dodavši da vođenje ozbiljne politike podrazumijeva “suprostavljanje okovima koji su nam nametnuti”.

Navodeći da su prioriteti RS-a mir i Dejtonski sporazum, on je poručio da BiH “može da ostane nekom u okviru”, ali da je njena dezintegracija jedina solucija ako nema dogovora o funkcionisanju BiH.

Dodik tvrdi da bi taj razlaz bio bez nasilja, miran i u vidu političkog procesa.

Komentarišući inicijativu o mogućem uvođenju funkcije predstavnika SAD u BiH u vezi sa formiranjem trećeg entiteta, on je kazao da je od toga mnogo važniji politički stav domaćih struktura.

– Mi imamo svoju politiku Republike Srpske i srpskog naroda i mislimo da treba da dobijemo podršku da bi tu politiku mogli da predstavimo – naglasio je Dodik, tvrdeći da SNSD ima tim koji može da iznese sve izazove.

On je još naveo da je u prošlosti bilo jačih pritisaka od onih koji se mogu očekivati od novog izaslanika ili bilo kog drugog međunarodnog predstavnika.

Govoreći o konferenciji u Berlinu, koju organizuje njemačka kancelarka Angela Merkel i na kojoj će biti govora i o BiH, Dodik je kazao da ne zna ni ko su učesnici konferencije ni kakvi će zaključci biti.

Lider SNSD-a je uvjeren da će njegova stranka na oktobarskim izborima odnijeti pobjedu na svim izbornim nivoima. 

FENA