Range Rover Sport SVR najbrži je firmin model ikada

0
1196

Range-Rover-Sport-SVR-830x470

Ne tako davno pridjev ‘brz’ doista nije imalo smisla stavljati u istu rečenicu kao Land Rover. Da, tržište se mijenja i kompanija osim radnih strojeva za polja i šume proizvodi luksuzne krstarice namijenjene dugim putovanjima autocestom poput Range Rovera, ali ni tu brzina nikad nije imala primarnu ulogu. Ipak, čini se da nekim kupcima njegove terenske sposobnosti, komfor i luksuz objedinjeni u jedan paket nisu dovoljni, već uza sve to traže upravo više sporta i jače performanse. Tako je zbog njihovih želja i zbog straha da će se oni obratiti Porscheu, te AMG i M odjelima, došao dan kada je Land Rover otkrio novi model i rekao – ovo je najbrži serijski SUV na Nürburgringu. Nisam nikada mislio da će tako nešto biti bitno za tvrtku koja je svoju povijest izgradila daleko od asfalta, ali ako je nekoga briga, novi Range Rover Sport SVR okružio je stazu za 8 minuta i 14 sekundi. Prilično impresivno.

Dijelom je to zasluga obnovljenog ovjesa i guma visokih performansi, a dijelom 5,0-litrenog V8 motora s kompresorom poznatog iz Jaguarove sportske linije, snage 550 KS i okretnog momenta od 680 Nm. Uparen je sa ZF-ovim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem koji snagu vodi do svih kotača, a izmjene stupnjeva vrši 50 posto brže u usporedbi s običnim Range Roverom Sport. Ubrzanje do 100 km/h traje 4,5 sekundi, dok maksimalac iznosi 260 km/h.

Kada je riječ o izgledu, SVR se izdvaja dvobojnom karoserijom (na fotografijama je prikazana ekskluzivna Estoril plava boja u kombinaciji s crnom bojom krovnih nosača i samog krova, kućišta retrovizora i brojnih detalja poput okvira usisnika), agresivnijim branicima s većim usisnicima sprijeda i difuzorom te četiri ispušne cijevi straga, a tu su i tamnija prednja i stražnja svjetla. Automobil standardno dolazi s 21-inčnim kotačima, a za SVR se mogu odabrati i jedan broj veći. U unutrašnjosti su nova posebna sportska sjedala također izvedena u dvije boje.Range-Rover-Sport-SVR-7-672x508 Range-Rover-Sport-SVR-4-335x250 Range-Rover-Sport-SVR-2-335x250

Range-Rover-Sport-SVR-1-335x250

http://auto.geek.hr/