18/01/2018 05:12
NAJNOVIJE VIJESTI
Postepeni oporavak privrede BiH u narednoj godini

Postepeni oporavak privrede BiH u narednoj godini

BANJALUKA, Postepeni oporavak privrede očekuje se tokom naredne godine kada bi BiH trebalo da u velikoj mjeri sanira štetu od ovogodišnjih poplava, čime bi i ukupni poslovni ambijent trebalo da bude dosta povoljniji, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u analizi o perspektivama razvoja za period 2015 – 2017. godine.


privreda

Rast izvozne tražnje trebalo bi da u velikoj mjeri podstakne izvozno orijentisanu industrijsku proizvodnju koja bi u narednoj godini trebalo da ostvari rast od približno pet odsto.

Osim toga, proces rekonstrukcije poplavljenih područja i nastavak investicionog ciklusa u infrastrukturu tokom naredne godine trebalo bi da rezultira osjetnijim povećanjem proizvodnje građevinskog materijala, metalnih konstrukcija, metala i sličnih proizvoda.

Energetski sektor bi u narednoj godini trebalo da ostvari povećanje proizvodnje od približno pet odsto.

Dalje jačanje oporavka većine industrija u EU tokom 2016. i 2017. godine je korišteno kao pretpostavka projekcije intenziviranja oporavka BiH industrijske proizvodnje sa projektovanim godišnjim rastom većim od šest odsto.

Veća iskorištenost kapaciteta u EU bi rastom izvozne tražnje trebalo da rezultira daljim povećanjem prerađivačke industrije u BiH i njenim postepenim vraćanjem na nivo prije kriznog perioda.

Nastavak investicionih ulaganja u infrastrukturu i energetiku trebalo bi da znatno doprinese jačanju građevinskog sektora u BiH, ali i onih grana prerađivačke industrije koje su usko vezane uz građevinarstvo.

Očekuje se i nastavak trenda rasta proizvodnje u energetskom sektoru.

U 2016. i 2017. godini očekuje se uvećanje obima investicija, trgovine i industrijske proizvodnje, što bi imalo pozitivan uticaj na tržište rada, odnosno na kreiranje novih radnih mjesta i uvećanje prosječnih neto plata.

Pretpostavlja se da bi ukupan broj zaposlenih u BiH u 2016. godini mogao biti uvećan za 1,5 odsto, odnosno 1,7 odsto u 2017. godini.

U periodu od 2015. do 2017. godine očekuje se nastavak ekonomskog rasta spoljnotrgovinskih partnera BiH, pa tako i same BiH.

Jača tražnja za proizvodima iz BiH, kao i jačanje domaće tražnje u narednom periodu imaće pozitivan efekat na spoljnotrgovinsku razmjenu BiH.

Izvor/Srna

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net