20/02/2018 06:34
NAJNOVIJE VIJESTI
Kesić: Srbi iz Republike Srpske treba da imaju svog poslanika u parlamentu Srbije

Kesić: Srbi iz Republike Srpske treba da imaju svog poslanika u parlamentu Srbije

BEOGRAD – Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić rekao je da podržava inicijativu predsjednika Srpske Milorada Dodika da Srbi iz Republike Srpske imaju svog poslanika u parlamentu Srbije i da ne vidi zašto bi to bio problem za Beograd kad to već imaju Hrvati iz BiH u Hrvatskoj.

20140811093900_257709

Kesić je naglasio da treba imati u vidu da i mimo Republike Srpske već duže postoji osjećaj među članovima dijaspore da Srbija nedovoljno uzima u obzir njihove interese i da se oni često ignorišu.

“Pogotovo od ukidanja Ministarstva za dijasporu do sadašnjeg priključivanja kancelarije za dijasporu u sastav Ministarstva spoljnih poslova”, rekao je Kesić za “Danas”.

On je naglasio da bi određivanje nekoliko članova Narodne skupštine Srbije, koji bi predstavljali dijasporu i srpske zajednice u okruženju, uključujući i građane Republike Srpske bio korak u dobrom pravcu, koji bi stvorio mogućnost da se efikasnije čuje i uvažava mišljenje srpske dijaspore i srpskih zajednica u regionu.

Kada je riječ o ukrajinskoj krizi i njenoj refleksiji na Srbiju, Kesić je ocijenio da Srbija ima dovoljno prostora da u sporu između Zapada i Ruske Federacije “svira na dva klavira”, ali samo pod uslovom da se Beograd drži dosadašnjeg stava da neće da bira između Moskve i EU.

On je istakao da je najjači argument Beograda ekonomski, jer pojedine zemlje poput Poljske već traže određene kompenzacije od EU zato što su slijedile preporuke EU i uvele sankcije Moskvi.

“Vlada Srbije daje do znanja da bi svaki pritisak bio kontraproduktivan i možda naneo posljedice odnosu i interesima EU sa Srbijom, pogotovo kada je reč o Kosovu i Metohiji. Srbija bi mogla da odbrani svoju poziciju”, smatra Kesić.

Izvor/SRNA – 11.08.2014 …Nezavisne

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net