Na ivici bankrota 11 zemalja u svijetu

0
1075

NJUJORK – Na svijetu ima 11 zemalja na ivici državnog bankrota, objavio je američki sajt MSN, pozivajući se na procjenu njihove kreditne sposobnosti koju je napravila agencija Mudiz investors servisiz (Moody's Investors Services).24064690-bankrot_krach_kriza_ekonomika_s

Sve su sa procjenom stepena Caa. Njihovu situaciju u nekim slučajevima pogoršava i negativni izgled ekonomije, finansijska i unutrašnjopolitička situacija.

Najrizičnije u grupi su zemlje s rejtingom Caa3 – Ukrajina, Jamajka, Grčka i Kipar.

Samo za stepen je bolja situacija na Kubi s rejtingom Caa2. Isti stepen ima i Belize, mala tropska država u Centralnoj Americi.

Argentina, Venecuela, Pakistan, Egipat i Ekvador imaju bonitet Caa1.

Negativni izgled kreditne sposobnosti imaju Ukrajina, Venecuela i Egipat. Situacija se najvjerovatnije neće poboljšati, ali ni pogoršati u Ekvatoru, Pakistanu, Argentini, Belizeu, na Kubi i u Grčkoj. U cijelini  pozitivan trend vlada na Jamajci i na Kipru.

Od zemalja na ivici bankrota, objektivno su u najboljoj situaciji Grčka i Kipar, članice zone evra. Obje zemlje se oslanjaju na snažne kreditne izvore Evropske unije i zahvaljujući tome dobijaju i kredite od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za premošćavanje problema.

Bonitet Egipta i Ukrajine pogoršali su unutrašnjopolitički konflikti i pad njihovih privreda tokom nemira. U slučaju Venecuele i Kube radi se o međunarodnoj izolaciji i nekonkurentnosti ekonomskog sistema.

Zahvaljujući strukturnim promjenama u ekonomskom sistemu situacija u Ekvadoru se poboljšava.

MMF je u izvještaju o proceni te latinoameričke zemlje naveo da je njen privredni rast poslednjih godina dostigao relativno zdrav tempo.

U 2012. godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP)Ekvadora bio je 5,1 odsto na godišnjem nivou, a prošle godine 4,2 odsto. Ove godine bi trebalo da ostane na prošlogodišnjem nivou.

Mudiz je kreditnu sposobnost Ekvadora postepeno poboljšavao, sa nivou Caa3, do Caa1 u 2012. godini.

Izvor/AGENCIJE – 11.08.2014