17/12/2017 09:13
NAJNOVIJE VIJESTI
BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-a

BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-a

Prema podacima o BDP-u po stanovniku koje je za 2013. godinu objavila Svjetska banka, najbogatija država svijeta i dalje je Luksemburg, dok je Bosna i Hercegovina prema posljednjim objavljenim podacima zauzela 91. mjesto, što je i najgora pozicija kada je riječ o zemljama regiona, javlja novinska agencija Patria (NAP).

bih-najlosija-u-regionu-tek-na-91-mjestu-po-rastu-bdpa_1407614891

Od 2009. do 2013. godine Bosna i Hercegovina najveći rast BDP-a zabilježila je 2011. godine i on je iznosio 4,754 dolara po stanovniku. Sljedeće godine on je pao na 4,396 dolara, da bi prošle godine ponovo zabilježio blagi porast na 4,656 dolara po stanovniku, ali je to još uvijek nedovoljno za snažniji oporavak bh. ekonomije i podizanje standarda građana.

BDP najbogatije države svijeta Luksemburga za prošlu godinu iznosio je 111,162 dolara po stanovniku.

Top 10 najbogatijih

1. Luksemburg

Površinom i brojem stanovnika (nešto više od pola miliona) Luksemburg je tek mala evropska državica, ali gledano prema razvijenosti i snazi gospodarstva, Luksemburg je pravi div. U Luksemburgu su razvijene sve privredne grane, no svoj privredni uzlet Luksemburg prvenstveno zahvaljuje razvijenom finansijskom i bankarskom sektoru.

2. Norveška


Norveška je primjer miješane ekonomije, a za jaku ekonomiju može zahvaliti eksploataciji i izvozu nafte i plina. Druge važne privredne grane ove zemlje su ribarstvo, prijevoz, prerada hrane, brodogradnja, metalurgija, hemijska industrija, rudarstvo te drvna i papirna industrija.

3. Katar

Temelj katarskog bogatstva leži u velikim zalihama nafte i zemnog plina. Kako bi i u budućnosti ostali jedna od ekonomskih sila, ova arapska zemlja pokušava smanjiti svoju ovisnost o zalihama nafte te se usmjeriti i na razvoj visoke tehnologije. Ulažu i u razvoj turizma.

4. Makao

Zasebna upravna regija Makao kockarski je raj u Kini. Broji tek nešto više od pola miliona stanovnika i jedino je mjesto u Kini gdje je kockanje legalno, a prihodi mu nadmašuju svjetski poznatu kockarsku destinaciju Las Vegas.

5. Švicarska

Švicarska je u svijetu poznata kao oaza slobodnog bankarstva, omiljeno mjesto elitnog zimskog turizma i kraljevstvo čokolade. Zemlja ima i izuzetno razvijenu metalnu, elektroničku te farmaceutsku industriju.

6. Australija

Australija svoj ekonomski uspon temelji na rudnim bogatstvima te razvoju poljoprivrede i stočarstva, koji su temelj izvoza. Australska ekonomija se temelji i na niskim kamatnim stopama.

7. Danska


Moderna tržišna ekonomija Danske najviše ovisi o vanjskoj trgovini i izvozu. Iako najmanja nordijska zemlja, Danska je poznata po visokom životnom standardu. Ima snažnu ribarsku industriju i trgovačku flotu. Glavna područja djelatnosti proizvodnog sektora su prehrambeni proizvodi, hemikalije, strojevi, metalni proizvodi, elektronička oprema i transportna sredstva te papir i proizvodi od drva. Turizam je također važna privredna djelatnost.

8. Švedska


Švedska ekonomija bazira se na vanjskoj trgovini, a glavne grane izvoza su automobilska industrija, industrija elektroničke i komunikacijske opreme, drvna industrija te metalurška industrija.

9. Singapur

Multikulturalna metropola Azije, Singapur, jedna je od najmanjih, ali i najrazvijenijih država svijeta. Bogatstvo ove zemlje temelji se na trgovini, industriji elektronike te finansijskom sektoru, a značajan izvor prihoda je i turizam.

10. SAD


Jedna od najutjecajnijih i najmoćnijih zemalja svijeta zahvaljujući svojoj velikoj površini, brojnosti stanovništva te golemim prirodnim resursima uspijeva biti u samom svjetskom vrhu u gotovo svim industrijskim granama. SAD je vodeća zemlja svijeta kad je riječ o naučnim istraživanjima (svemir, vojna tehnologija, informatika, telekomunikacije, robotika, avioindustrija, biotehnika, medicina…). Važna grana američkog gospodarstva je i finansijski sektor

Izvor/Oslobođenje  9/08/2014

 

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net