IZETBEGOVIĆEVO PRIZIVANjE TURSKOG UPLITANjA

0
1035

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da pružanje podrške predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Redžepu Tajipu Erdoganu na predsjedničkim izborima u Turskoj predstavlja još jednu potvrdu aspiracija koje idu za tim da se ponovo prizovu tursko uplitanje i vladanje, što je neprihvatljivo.


milorad-dodik-doz
Govoreći o Izetbegoviću, koji je na promociji knjige u Visokom o Erdoganu nazivao dosadašnjeg turskog premijera “našim vođom”, Dodik je ocijenio da je ovo nesumnjivo još jedan dokaz poltronskog odnosa prema Erdoganu.

“Za nas koji to redovno pratimo ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje njegovo poltronsko nastojanje da ovdje prizove nekog snažnog muslimanskog vođu iz svijeta koji bi nesumnjivo uvijek bio na strani muslimana u BiH”, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je Izetbegovićeva izjava u kontinuitetu onih koje promovišu potrebu da muslimanski svijet ima svog lidera i da ima svoju centralu.

“On to vidi, naravno, u Turskoj i u Erdoganu i u tom pogledu apsolutno nama koji živimo ovdje takvom izjavom o njegovom vođi poručuje: `Evo morate da sačekate još dok bude izabran, pa ćemo se obračunati sa vama`. Tako mi, bar, treba da razumijemo ako imalo politički razmišljamo i pronicljivo gledamo”, rekao je Dodik.

On je naveo da je ovo dio kontinuiteta Izetbegovićevih divljenja Erdoganu, kao i nedavna izjava o tome da će, kad dovoljno muslimani ojačaju, što nesumnjivo želi, SAD i Njemačka morati da rade onako kako oni to kažu.

Dodik je naveo da to nije ništa novo, podsjetivši na knjigu Alije Izetbegovića “Islamska deklaracija”, koju “tako lako neki stranci koji službuju u BiH odbacuju kao neozbiljnu”.

“On je želio da, govoreći o tome da muslimani nemaju državu i da oni pripadaju jednom širokom vjerskom pokretu, promoviše određene vrijednosti. Takva je i tvrdnja o Njemačkoj i SAD. Alija Izetbegović je pisao da kada su manjina, treba malo da sačekaju dok postanu većina, a kada to postanu, onda treba da organizuju državu po principima šerijata”, istakao je Dodik.

Dodik je ocijenio da to govori o nemogućnosti da BiH preživi.

“Mi ne možemo da prihvatimo vrijednosti koje zastupa Erdogan i da vjerujemo u njegovu objektivnost kada on naivno, a očigledno zbog šire adrese, pokušava da sugeriše muslimanima u BiH da žive sa Srbima i Hrvatima, kojih se sjetio usput, a primarno želi jaku i dominantnu poziciju muslimana ovdje i želi BiH samo za njih”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je riječ o jednoj već viđenoj situaciji i već viđenim odnosima i da u suštini nije ništa novo.

“Ali, ovo je nesumnjivo još jedna potvrda aspiracija koje idu za tim da se ponovo prizovu tursko uplitanje i vladanje, odnosno vrijednosti koje su neprihvatljive za nas”, zaključio je Dodik.

Bakir Izetbegović podržao je juče turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana u predsjedničkoj kampanji. Na promociji knjige u Visokom “Redžep Tajip Erdogan – Rađanje lidera”, Izetbegović se obratio putem video linka Erdoganu, koji je govorio na mitingu u centralnoj Turskoj.

“Vratili ste ponos, dignitet islamskom narodu. Zato ovdje u Visokom svi stojimo pred tobom iz poštovanja prema prvorazrednom muslimanskom lideru. Zato visoko dignite zastave za našeg lidera, za našeg predsjednika Tajipa Erdogana. On nosi našu zastavu, on nosi naš ponos, on nosi zastavu koju je nosio pokojni Alija Izetbegović u krvavom ratu u BiH”, rekao je Izetbegović, prenijele su agencije.

Erdogan je zahvalio na Izetbegovićevim riječima, istakavši da i Turci vole BiH i braću Bošnjake, te mole za BiH, jedinstvenu zemlju Bošnjaka, Srba i Hrvata.


Izvor/Srna