STVARA SE SVIJET ZA BOGATE

0
997

Francuski istoričar i geopolitikolog Aleksis Trud smatra da se danas pravi svijet za bogate i da je treći svjetski rat već počeo, s obzirom da sada ratuje 70 zemalja. 

“Civilni avioni padaju pogođeni raketama, u Gazi gine na stotine građana, ratuje pola Afrike, podmeću se bombe u evropskim prijestonicama. Ratuju regije, nacije, velike sile, iz teritorijalnih, religioznih i ekonomskih razloga. Prekrajaju se granice. Trenutno je rat u oko 70 zemalja. Zar to nije svjetski rat?”, upitao je Trud.

Trud je rekao za “Večernje novosti” da je na Balkanu nemoguće kontrolisati prošlost, jer je svim velikim silama u interesu da u ovom dijelu Evrope postoje stalne podjele, pošto tako lakše vladaju i navodi da su danas velike kompanije jače od države vlasti, koja je prevaziđen koncept.

On je naveo da je mnogo lakše kontrolisati manju teritoriju i dodao da to rade poslovne grupe i koncerni u kojima se na rukovodećim mjestima političari.

Trud je ocijenio da događaji u Ukrajini uveliko podsjećaju na “`bosansku šemu`, odnosno riječ je o istom narodu, podijeljenom savremenom istorijom i religijom”.

On je rekao da je istina da se danas pravi svijet za bogate, ali da i u takvom kontekstu postoje države koje su sačuvale svoj identitet kao što su zemlje BRIKS-a – Brazil, Kina, Rusija, Indija i Južna Afrika.

“Zašto ući u EU koja se uniformiše”, upitao je Trud.

Trud je ocijenio da ne treba previše žuriti u EU, pogotovo kada je sada ophrvana unutrašnjom sumnjom u sopstveno funkcionisanje, te ističe da je svima jasno da EU više neće ostati onakva kakva je bila.

“Svima je jasno da će Srbija u EU ući veoma slaba u odnosu na velike kompanije i da će tako teško odbraniti svoje interese”, naveo je Trud, dodajući da postoje i drugi prostori za Srbiju kao što je carinska unija sa Rusijom, ali građani treba da odluče kojim će pravcem krenuti.

Izvor/Srna