Uštedite gorivo skrećući isključivo desno, kao što radi UPS

0
1052

Verovali ili ne, nije šala, kompanija UPS je naložila svojim vozačima u SAD da izbegavaju skretanje levo u raskrsnicama kad god je to moguće, kako bi smanjili potrošnju goriva, i količinu štetnih materija koje njihovi kombiji ispuštaju prilikom prevoza paketa. Nešto slično je urađeno i u većim evropskim gradovima, koji su preuredili tok saobraćaja kako bi bilo što manje skretanja levo.

UPS-Truck

Pre par godina, inženjeri UPS-a su testirali rute kojima njihovi vozači razvoze pošiljke i razmatrali kako da ih optimizuju radi smanjenja potrošnje goriva i emisije štetnih gasova, ali i radi skraćivanja vremena potrebnog za kompletiranje svake rute. Posle dužeg praćenja, došli su do zaključka da UPS-ovi vozači troše dosta vremena čekajući na raskrsnicama da bi skrenuli levo (idući u smeru suprotnom od toka saobraćaja). Tako su došli do jednostavnog pravila: izbaciti ili smanjiti na minimum skretanja levo. Rezultati ovog eksperimenta su neverovatni: Od 2004 je UPS uštedeo oko 38 miliona litara goriva. Emisije štetnih gasova su smanjene za 100.000 kubnih metara – koliko bi se smanjilo izbacivši 5.300 automobila sa puteva tokom cele jedne godine.


Ovu teoriju su potvrdili i Mythbusters:

U eksperimentu Mythbustersa bilo je potrebno nešto više vremena da se kompletira ovakva ruta, ali su i dalje uštedeli oko 30% goriva.

Izvor/http://rs.resapiens.com/