16/12/2017 12:03
NAJNOVIJE VIJESTI
UKUPAN OBIM RAZMJENE 2,52 MILIJARDE DOLARA

UKUPAN OBIM RAZMJENE 2,52 MILIJARDE DOLARA

228645

Republika Srpska je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 2,52 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 56,9 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Ostvaren vrijednost uvoza bila je 1,6 milijardi dolara, a izvoza 916,65 miliona dolara. Vrijednost ostvarenog izvoza u prvom polugodištu ove godine veća je za 10,1 odsto, dok je ostvarena vrijednost uvoza veća za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvom polugodištu najviše je uvezeno mineralnih goriva i maziva u vrijednosti od preko 400 miliona dolara, dok je najviše izvezeno sirovih materija i raznih gotovih proizvoda.

Srpska je u posmatranom periodu najviše robe izvezla u Italiju u vrijednosti od 171,9 miliona dolara, te u Srbiju 130,66 miliona dolara.

Najveća vrijednost uvoza od 374,89 miliona dolara ostvarena je u poslovanju sa Rusijom, te 251 milion dolara sa Srbijom.

Posmatrano prema ekonomskoj grupaciji zemalja, u EU je plasirana roba u vrijednosti od 655,8 miliona dolara, dok je istovremeno iz Unije uvezena roba u vrijednosti od 664,86 miliona dolara.

U zemlje CEFTA je izvezena roba u vrijednosti od 194,15 miliona dolara, dok je uvezena vrijednost bila 277,4 miliona dolara.

Izvor/Srna

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net