SNSD podržava 40 odsto birača!

0
1208

NDI I IPSOS PREDVIĐAJU POBEDU DODIKA I CVIJANOVIĆEVE

Prema poslednjem istraživanju koje je sredinom jula sproveo Nacionalni demokratski institut (NDI) u saradnji sa agencijom IPSOS, Milorad Dodik i njegov SNSD uživaju najveću podršku birača u RS. Rezultati pokazuju da će Dodik pobediti kandidata Saveza za promene za predsednika Srpske Ognjena Tadića, ali i da će aktuelna premijerka i kandidat SNSD-a pobediti Mladena Ivanića u trci za člana Predsedništva BiH.

20140227_Press_Dodik

Od 64 odsto opredeljenih birača, njih 52 odsto obećava podršku Dodiku, a samo jedan procenat manje izjasnio se da će glasati za Željku Cvijanović, dok Ognjen Tadić i Mladen Ivanić mogu da računaju na podršku po 43 odsto anketiranih i opredeljenih birača.

Kada je reč o rejtingu političkih stranaka, SNSD podržava 40 odsto opredeljenih birača, dok je glas SDS-u obećalo 26 odsto ispitanika.

Posle ove dve najjače stranke, slede PDP i DNS za koje bi glasalo po šest odsto birača, potom socijalisti i SNS sa po tri, dok je Čavićev NDP ispod cenzusa sa podrškom svega dva odsto birača.

Ovi procenti razlikuju se od rezultata istraživanja iste agencije iz juna. U odnosu na jun, SNSD-u je skočio rejting za šest odsto, SDS-u za pet, a PDP-u za dva odsto. Novo istraživanje deluje mnogo realnije, jer Pavićev DNS ima šest odsto podrške, za razliku od junskog istraživanja, prema kome je ovoj stranci verovalo svega dva odsto birača.

Uverljivije deluje i rezultat socijalista od tri odsto, kao i činjenica da u novom istraživanju nema SRS RS, dok je u junu radikalima verovalo tri odsto birača.

Efekti ujedinjenja

U novom istraživanju, tri odsto birača dalo je podršku SNS-u, iako nije precizirano o kojoj naprednjačkoj opciji se radi. Interesantno je i da NDP Dragana Čavića ima podršku svega dva odsto birača i nalazi se ispod cenzusa, što je opet razlog za rezerve, s obzirom na činjenicu da je ova stranka nastala ujedinjenjem DP-a i NDS-a, koje su na opštim izborima pre četiri godine svaka posebno prešle cenzus i osvojile tri, odnosno dva poslanička mandata u Narodnoj skupštini RS.

Uzlazna putanja DNS-a!

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić kaže da ova stranka iz izbora u izbore poboljšava svoj rezultat i izražava uverenje da će tako biti i u oktobru.
– Neka ranije istraživanja NDI-ja, prema kojima je DNS imao podršku svega dva odsto birača, bila su potpuno nerelevantna, jer mi verujemo da možemo da dobijemo podršku 10 odsto birača. Mi ćemo se prvenstveno posvetiti predstavljanju naše politike i nećemo se previše baviti drugim partijama, a siguran sam da će se nastaviti uzlazna putanja DNS-a – kaže Rodić.

Potpredsednik SNSD-a Nikola Špirić kaže da mu je drago što u poslednje vreme u javnost izlaze rezultati istraživanja javnog mnjenja koji su, kako kaže, veoma realni i pokazuju da građani i dalje veruju SNSD-u i njegovom lideru.

– Uveren sam da će oktobarski izbori potvrditi rezultate tog istraživanja, kao i to da SNSD vodi ispravnu politiku u koju veruju građani RS – kaže Špirić.

S druge strane, generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak ne veruje u ove rezultate i kaže da se u poslednje vreme pojavljuju razna istraživanja koja samo pokazuju da režimske partije na sve moguće načine pokušavaju da zaustave ono što je neminovno, a to je njihov odlazak.

Pravo raspoloženje

– Potpuno je jasno zašto se u predizbornom periodu pojavljuju takva istraživanja i zato ne verujem previše u njih. Jedino pravo istraživanje biće 12. oktobra i siguran sam da će se njegovi rezultati uveliko razlikovati od ovih o kojima danas govorimo – ističe Crnadak.

iva

Potpredsednik SDS-a Mirko Šarović kaže da ne treba unapred odbacivati rezultate bilo kojeg istraživanja samo zato što njime niste zadovoljni, ali dodaje da se nijedno dosadašnje istraživanje bilo koje agencije, pa ni NDI-ja, nije poklopilo sa rezultatima izbora.

 

– Bez obzira na to što nisam uveren da ti rezultati odražavaju pravo raspoloženje biračkog tela, oni sigurno mogu da posluže SDS-u za još aktivniji rad na tome da uverimo i ubedimo birače da je politika SDS-a najbolja za njih. U svakom slučaju, verujem da će većina građana prepoznati ispravnost politike SDS-a i ukazati nam poverenje kako bi posle oktobarskih izbora mogli da preuzmemo odgovornost za RS – kaže Šarović.

Darko Momić