Da li ste čuli za republiku Kobonistan ?

0
1273

Za Republiku Kobonistan Google prilikom pretrage ne daje nikakve rezultate, zato se ekipa Monda uputila na Senjak da sazna koja država je u pitanju. Komšije kažu – afrička zemlja.

Među brojnim starosedelačkim kućama, od kojih su pojedine pretvorene u ambasade, u beogradskom naselju Senjak smeštena je i jedna koja pored kapije ima natpis: “Ambbassadu Respublisko Kobonistan“.[box type=”shadow” align=”alignleft” ] Kobon je jezik istoimenog plemena iz Papua Nove Gvineje, države u Okeaniji u pojasu Malanezije.

[/box]

  Potražili smo informacije o ovoj državi na Google, pa i na sajtu CIA, ali među skoro 200 zemalja sveta ni slovo o Republici Kobonistan. Čak na globalnom pretraživaču nismo našli da se ovako pišu ambasada ili republika na bilo kojem postojećem jeziku, osim što je Internet registrovao da “ambbassadu” liči na dijalekt iz Čada.

Uputili smo se na Senjak da lično saznamo koja država i koji jezik su u pitanju, međutim kada smo pozvonil na kapiju gde je još bila i tabla “čuvaj se psa” niko nam nije niti otvorio, niti se javio na interfon. Na visoku ogradu postavljena je kamera, gleda tačno u kapiju, sa bočne strane dvorišta je prolaz za kola i još jedna kamera, uperena ka unutrašnjosti. Zadnji deo dvorišta je od komšijskog odvojen dodatno bodljikavom žicom. Iza toga skrivena je žuta kuća i lepo održavana bašta.

misteriozna-ambasada-mondo-goran-sivacki-01-vest (1) misteriozna-ambasada-mondo-goran-sivacki-21 misteriozna-ambasada-mondo-goran-sivacki-24

Jedna od najstarijih žiteljki Senjaka seća se da je na tom mestu bilo imanje sestre pokojnog Konstantina Koče Popovića, književnika i pesnika, general-pukovnika Druge armije JNA i narodnog heroja. Ne zna da nam kaže ko tu živi, niti je ikoga videla da ulazi u dvorište, mada svakodnevno šeta tuda.

Drugi komšija nam na pitanje čija se to ambasada odgovara:

Pa znate, nije to baš ambasada. Ne izdaju vize. To je kuća trgovca Vladana Konstantinovića, on je nešto kao počasni konzul Kobonistana. To je afrička država”.

Dakle, sledeći put kada budete izgrali Zanimljive geografije – država na K je Kobonistan.

Izvor /Mondo.rs