Hrabri Travničanin biciklom prešao put dug 5.400 km

0
1215

Hrabri Travničanin i zaljubljenik u biciklizam Dado Delić prije dva dana je stigao u Sarajevo nakon što je uspješno okončao svoj projekat “Biciklom kroz meridijane i paralele” u okviru kojeg je biciklom prošao put od Bosne i Hercegovine do Uzbekistana.

140808097.3_xl 140808097.4_xl 140808097.1_xl


Delić je tako u 102 dana prošao kroz Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Grčku, Tursku, Iran, Turkmenistan i Uzbekistan te je na kraju ukupno prešao 5.400 km.

Brojna rodbina i prijatelji Delića su dočekali u art kinu Kriterion gdje su mu priredili party dobrodošlice. Iako vidno ispcrpljen, Delić je bio iznimno sretan što je svoj pohod uspješno okončao, a našao je i vremena da prepriča nekoliko anegdota sa svog putovanja.

“Ovo je uistinu bilo jedno divno iskustvo za mene i pored svih napora koje sam prošao, a posebno mi je drago što me je dočekao velik broj meni dragih ljudi. Svima se moram posebno zahvaliti jer su oni bili moja snaga u teškim trenucima, ali i svakako ništa ne bi bilo moguće i bez velike podrške sponzora i dobrih ljudi koje sam sretao u toku putovanja”, istakao je Delić te dodao da je ovo samo prvi dio projekta “Biciklom kroz meridijane i paralele”.

“Drugi dio projekta jeste put od Uzbekistana preko Tibeta i Kine do Japana, a kilometražom je nešto duži od prvog. U planu mi je da drugi dio puta odradim za godinu ili dvije, a do tada ću se svakako dobro odmoriti i pripremiti fizički i psihički”, naveo je Delić koji je postao prvi Bosanac koji je biciklom prošao više od 5.000 Km.

Sličan pohod Delić je imao i prije dvije godine kada je biciklom iz Bosne i Hercegovine putovao do Maroka, a u planu mu je da uskoro napravi dokumentarni film i fotoizložbu kojima bi ilustrovao svoje putešetvije, ali i promovisao biciklizam u Bosni i Hercegovini.

Izvor/Klix.ba Foto: Emin Komarica