Dodik: Nema trećeg entiteta na štetu Srpske

0
1047

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ne postoji priča o trećem entitetu u BiH koji bi u bilo kojem smislu zadirao u interese Republike Srpske.Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske jasna, u smislu da je Srpska stabilna sa što većim stepenom autonomije, a ukoliko BiH ne pokaže sposobnost preživljavanja i autonomna.

038370

“U našim projekcijama i našim planovima nigdje ne postoji mogućnost bilo kakve redukcije teritorije ili političkih prava. Politička prava mogu samo da idu na viši nivo i to je politika koju mi vodimo”, rekao je Dodik, ističući da je i on lično i SNSD svih ovih godina dokazano vodio politiku očuvanja Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da je i ranije o priči o trećem entitetu jasan stav lidera HDZ-a bio da je Republika Srpska neupitna i u političkom smislu i u teritorijalnom statusu.

“Izjava /poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH/ Dragana Vrankića ni u čemu ne obavezuje niti ima ikakvog tereta koji bi nosila”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Vrankićeve izjave da bi treći entitet trebalo da uzme i dio teritorije Republike Srpske ne bi ni trebalo da bude predmet njegove polemike, jer to nije tema koja je na dnevnom redu.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjave potpredsjednika SDS-a Ognjena Tadića o ovoj temi Dodik je rekao da Tadić i SDS “u nedostatku objašnjenja zašto se njegovi gradonačelnici grle po Doboju sa Bakirom Izetbegovićem pokušavaju da naprave larmu i galamu”.

“Naša je pozicija oko Republike Srpske neupitna, dokazana, a to što Tadić traži neke izborne teme to je njegov problem, pa čak se pokazuje i logičnim jer imaju strašnu potrebu da objasne i pojasne svoju prisnost pokazanu prema probosanskoj varijanti koja je daleko opasnija za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su Tadić i njegova partija pokazali na koji način brane poziciju Republike Srpske, a da danas najviše varaju članove SDS-a koji su u teškim vremenima pokazivali patriotizam “i to pričom o izvornom SDS-u iz kojeg su izbacili sve izvorne ljude i doveli ih na rub socijalne egzistencije”.

“NJihova prava politika vezana je za ono što treba da učine prema svojim nalogodavcima koji dolaze iz Sarajeva, da li stranci ili njihovi partneri kod Bakira Izetbegovića, što smo mogli da vidimo i juče kroz grljenje i ljubljenje sa Obrenom Petrovićem u Doboju”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ne postoji problem da Republika Srpska podrži treći entitet, ali na prostoru Federacije BiH jer je i ona formirana kao muslimansko–hrvatska federacija u kojoj je moguće vraćanje na prvobitno stanje.

“Ako Hrvati žele treći entitet onda treba da se razdruže u Federaciji sa muslimanima, a takav slijed događaja čak bi odgovarao Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini, jer bi se i hrvatski narod na taj način pokazao kao važan faktor na federalnom nivou i u okviru neke fluidne unije BiH koju bi trebalo da čine tri entiteta, tri države, tri republike ili slično”, rekao je Dodik.

Izvor/Srna/RTRS