Dobro došli u kafe Putin

0
1047

Ruska zastava u Srbiji može da se vidi ne samo na zgradi ambasade RF u Beogradu. Trobojnica krasi i jednu od starih zgrada u istorijskom centru Novog Sada. Ovde je otvoren novi kafe, nazvan imenom ruskog predsednika – kafe Putin.O tome kako se pojavila ova ideja govori njen autor, predsednik Političkog Saveta Ruske stranke Srbije, Radivoj Miljanić.

63924_vest_Добро-дошли-у-кафе-Путин!

– Razlog za davanje bifeu naziva „Putin“ po predsedniku Rusije je jednostavan, i nema ništa neobično u tome. Ogroman brok Srba, mislim čak i preko 90 odsto, gaje velike simpatije prema našoj sestri Rusiji. To im je ljubav koja se vekovima stvarala, tako da je već ušla u gene srpskog bića. To je jedan od razloga. Drugi razlog je što gospodin Putin uživa ogromno poštovanje kod Srba. On je našu sestru Rusiju spasio u poslednji čas i podigao je na čvrste noge. Osim toga Srbi ga vide kao jednog od retkih državnika koji se oduprao američkoj hegemoniji. Srpski narod je oduševljen potezima gospodina Putina. Oduševljen je što je rekao „Ne“, „dosta više“ širenju NATOpakta koji je već došao na same granice Rusije i koji je ozbiljna pretnja za bezbednost Rusije. Nama Srbima je žao što je došlo do bratoubilačkog rata u Ukrajini, što su ukrajinski političari počeli sestri Rusiji zabijaju klin. Mislim da to nisu smeli dozvoliti i da su time naneli ogromnu štetu isključivo Ukrajini i Ukrajinskom narodu. Tako da su izgubili ogroman deo teritorije koji je blizak Rusiji. I nije jasno kako to misle ponovo da integrišu kad se tu prolila velika količina krvi. Za to je sve kriva ukžrajinska politika. Ukrajinski političari su morali biti svesni da Putin neće dozvoliti da im doći na samu granicu.

Vratimo se samom kafeu. Često se dešava da za otvaranje ovakvog objekta treba proći mnoštvo instanci, dobiti dozvolu za korišćenje prostorija, kupiti sve potrebne predmete nameštaja. Sam Radivoje Miljanić nas je uverio da se sa sličnim problemima nije suočavao.

– Nije bilo problema mada sam nailazio i na jedan manji broj negativnih komentara na Internetu. Međutim Novi-Sad je sa oduševljenjem primio ovu ideju. Moglo se videti da je veliki broj građana Novog-Sada i cele Srbije očekuju otvaranje, a veliki broj Rusa iz Novog-Sada svakodnevno dolaze da vide kako ide rad.

Kafe Putin se sastoji od dva dela. U prvom je bar sa šankom. Drugi deo je sam kafe. Na centralnom zidu je Putinov portret, sa obe strane zastave Rusije i Srbije i natpisi na dva jezika: Dobro došli! Na jednom od bočnih zidova može da se vidi Kremlj, a na suprotnom motivi Rusije i Moskve, između ostalog Crveni trg i Moskovski državni univerzitet. Da li to znači da će sam kafe imati na jelovniku specijalitete ruske kuhinje?

– Što se tiče kuhinje, u zdanju imamo prostora. Ima veliki broj Rusa koji se javljaju. Čak i neki profesionalni kuvari predlažu da otvorimo kuhinju. O tome trenutno razmišljamo. Trenalo bi se doraditi, srediti, da ta kuhilja bude po svim našim pravilima.

Kao što smo već rekli, kafe Putin nalazi se u istorijskom centru Novog Sada. NJegova adresa je: Pašićeva ulica broj 31, preko puta zgrade Matice Srpske. Dobro došli!

Grigorij Sokolov,

Izvor: Glas Rusije,